8.2 °C

Anjum wint el clásico van Ropta Boys

zo 26 oktober 2014, 12.46 uur

EANJUM - Toen de kruitdampen rond de klok van half vijf waren opgetrokken ,gingen de Anjumers met een opgelucht- en tevreden gevoel van het veld. Wat niemand halverwege voor mogelijk had gehouden, gebeurde toch. Een 0-2 achterstand bij de rust werd na de pauze omgebogen in een 3-2 overwinning. “Grote kleine man” aan de kant van Anjum was Johan Boersma. Hij tekende voor alle drie de doelpunten. Bij twee van de drie doelpunten was” de koning van de assist” Mark Jansma betrokken.

Het affiche Anjum –Ropta Boys kent een rijke historie. Diverse keren kruisten beide teams elkaar. Heroïsch waren de verhalen zaterdagmiddag langs de lijn van de iets oudere toeschouwer. Vele liefhebbers moeten zaterdagmiddag terug gedacht hebben aan de vele ontmoetingen in de jaren zeventig / tachtig van de vorige eeuw. Gelukkig staat sinds drie jaar de derby van Dongeradelen weer op het programma.

Dat deze wedstrijd nog steeds tot de verbeelding spreekt, blijkt uit het talrijk opgekomen publiek. Het halve dorp Anjum fungeerde zaterdagmiddag als parkeerplaats. In totaal passeerden welgeteld 356 toeschouwers het fraaie nieuwe entreehokje. Ze kregen waar voor hun geld. Een spectaculaire- en sportieve derby kregen de liefhebbers voorgeschoteld.

Nadat pupil van de week Ger Jan Hooghiem Anjum de weg wees naar het vijandelijke doel, waren het de gasten die binnen 50 seconden het doel aan de andere kant van ’t Kolkenfjild wisten te vinden. Een vliegend schot van aanvoerder Geert Linthof verdween al dwarrelend achter de verbouwereerde Anjum keeper Andre Turkstra. Een droomstart.

Anjum deelde via Pope Bauke Holwerda en Sietze Jansma de eerste speldenprikjes uit, gescoord werd er aan de andere kant. Na een lichte overtreding in het strafschopgebied van de thuisclub werd de bal op elf meter van Andre Turkstra gelegd. Onberispelijk schoot Anco Dijkstra Ropta Boys naar 0-2.

Er was ruim een kwartier gespeeld. Het zou tevens de ruststand worden, ondanks het feit dat Anjum ook een strafschop claimde na een overtreding in het Ropta Boys verdedigingsblok op Pope Bauke Holwerda. Scheidsrechter Klijnstra zag het anders en liet de overtreding onbestraft. Beide teams kregen in het tweede part van het eerste bedrijf kleine mogelijkheden. Maar zoals gezegd in de 0-2 tussenstand kwam geen verandering. De Anjumer supporter was duidelijk “ Anjum rint achter de feiten oan”.

Het eerste wapenfeit na rust kwam van de linkervoet van Pope Bauke Holwerda. Twee keer nam de teruggekeerde Anjum spits ( na een lange schorsing) een vrije trap. Met de laatste poging had doelman Johannes de Groot enige moeite. Nadelige gevolgen had dit niet.

In de 120 seconden die volgden hadden de manschappen van Dick Groen de wedstrijd kunnen of misschien wel moeten beslissen. Drie goede mogelijkheden van achtereenvolgens Geert Linthof, Arend Castelein en Meindert Meindersma bleven onbenut. Anjum kwam met de schrik vrij.

Johan Boersma wordt plaaggeest en doet Ropta Boys de das om. Een oude voetbalwet zegt ”scoor jezelf niet dan wordt er wel gejuicht aan de andere kant”. In een tijdsbestek van nog geen twaalf minuten scoorde Johan Boersma een zuivere hattrick. Na 53 minuten spelen kopte hij uit een corner van dichtbij de 1-2 tegen de touwen. Het was het startsein voor de withemden op jacht te gaan naar meer. De equipe van trainer Jacob Postma zou slagen in deze missie. Twee prachtige passjes van Mark Jansma, brachten Johan Boersma in een kansrijke situatie. In eerste instantie mocht hij alleen op keeper de Groot afgaan. De 2-2 was een feit. Nog geen vier minuten later kopte Anjums topscoorder ook de 3-2 binnen na een puntgave voorzet van Mark Jansma. De jeugdige Anjum spits was iets eerder bij de bal dan doelman de Groot.

Slotfase met een ernstige blessure en tweemaal rood.
Met nog een kwartier te spelen moest Sietze Jansma op een brancard het veld verlaten. Een ongelukkige beweging zorgde ervoor dat de snelle Anjum spits noodgedwongen het veld moest verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitslag geven over de ernst van de blessure.

Niemand van de vele toeschouwers langs de lijn verliet eerder ’t Kolkenfjild te Anjum. De 3-2 tussenstand betekende dat er nog van alles mogelijk was. Ropta Boys vocht om toch nog een puntje in de wacht te slepen. Anjum probeerde de wedstrijd te beslissen door de vierde treffer te scoren. Beide keepers wilden van geen wijken weten. In een meeslepende slotfase kregen zowel Wiebe Wessel Bos als Anco Dijkstra hun tweede gele kaart na een lichte overtreding. Beide spelers stonden dus iets eerder onder de douche dan de overige spelers. Na ruim 98 minuten spelen, floot scheidsrechter Klijnstra voor de laatste keer de kogel door de fluit.

Deze editie van Anjum-Ropta Boys was voltooid verleden tijd. Een sportieve en enerverende derby was ten einde.
Zaterdag speelt Anjum de eerste in een serie van drie uitwedstrijden. Tegenstander is dan Niekerk. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Anjum- Ropta Boys 3-2