Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Vrouwen geven vals geld uit in NO-Friesland

vr 24 oktober 2014, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Het openbaar ministerie heeft vrijdag werkstraffen geëist tegen twee vrouwen die in oktober bij vijftien winkels in met name Noordoost Friesland met valse briefjes van 50 euro hebben betaald. De vrouwen, beide woonachtig in Leeuwarden, hebben bij winkels in Damwâld, Oentsjerk, Gytsjerk, Burgum, Hurdegaryp en Sint Jacobiparochie met vals geld afgerekend. Ze zochten kleine winkels uit zoals bloemen- en groentewinkels, drogisterijen, bakkerijen en slagers. Deze winkels hebben vaak geen apparaat om geld te scannen.

Ze kochten iets kleins, bij een oliebollenkraam in Leeuwarden kochten ze één oliebol, en rekenden vervolgens af met een fout briefje van 50. De vrouwen, 31 en 32 jaar oud, waren meestal met z'n drieën op pad. De rechtszaak tegen een derde verdachte, een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd vrijdag aangehouden. De drie pleegden ook een aantal winkeldiefstallen. Zo hadden ze op 12 september vorig jaar bij de Marskramer in De Westereen twee prijzige Furbies gestolen.

Alleen de 31-jarige liet zich vrijdag bij de rechtbank zien. Net als haar vriendinnen had zij geldproblemen. Via haar toenmalige vriend kwamen de vrouwen aan de valse eurobiljetten. De man haalde het geld uit Amsterdam, voor 400 euro echt geld kreeg hij 1000 euro aan vals geld. Nadat een dag eerder een bakker in Damwâld al onraad had geroken, liepen de vrouwen op 8 oktober in Gytsjerk tegen de lamp. De twee vrouwen hadden bij een groentezaak met een vals biljet afgerekend. De groenteboer vertrouwde het niet en noteerde het kenteken van de auto van de vrouwen.

Het duo werd later die dag opgepakt. Ze hebben bij in totaal 15 winkels met vals geld betaald. Verder zijn ze verantwoordelijk voor diverse winkeldiefstallen. Daar heeft de 31-jarige zich vaker aan bezondigd, vandaar dat zij een hogere strafeis voor de kiezen kreeg. De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Voor de andere verdachte werd een werkstraf van 100 uur en een maand cel voorwaardelijk geëist.

De Leeuwarder rechtbank doet op 7 november uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
28%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!