Account
Logo
Zoeken
4 °C
© WâldNet

Windmolenplannen blijven overeind

di 7 oktober 2014, 16.10 uur

DOKKUM - Verschillende windmolenplannen in de regio Noordoost Fryslân blijven in het eindrapport van de Regiegroep Fryslân
Foar De Wyn overeind. Het gaat om locaties tussen Dokkum en Metslawier, bij Buitenpost, Rinsumageest en Ferwert. Mocht het nodig zijn, dan kunnen er in totaal 33 windmolens op die verschillende locaties komen. De locaties bij Holwerd, Suwâld, Hallum en Munnekezijl worden nog ongeschikt geacht. De locaties hebben niet de eerste voorkeur, maar kunnen wel worden gebruikt wanneer de doelstelling van 530,5 Megawatt niet wordt gehaald.

'Minimaal 530,5 Megawatt nodig'
Het Rijk eist dat de Provincie Fryslân een plan inlevert dat ruimte biedt aan 530,5 MW opgesteld vermogen, terwijl er nu 160 MW staat. Een klein deel (18 MW) van wat er bij moet komen, wordt gerealiseerd in het Friese deel van een nieuw windpark in de Noord­oostpolder, een ander deel – nog onbekend is hoeveel – komt uit het windpark dat het Rijk wil (laten) realiseren in het noordelijke deel van het IJsselmeer. Hoe die cijfers ook uitpakken: Fryslân zal extra vermogen op land moeten realiseren.

Wel aanpassingen nodig

De verschillende plannen liggen soms wel deels in een weidevogelkansgebied. Deze negatieve effecten voor weidevogels hangen mede af de locaties van te saneren turbines. De plannen hebben daarnaast wel invloed op het open landschap, maar het plan saneert veel bestaande turbines, stelt het rapport. "Voordat het in uitvoering kan worden genomen moet de communicatie met de omgeving worden verbeterd en moet er gewerkt worden aan afspraken met omwonenden over het beperken van hinder, over compensatie en het versterken van draagvlak".

Politiek aan zet
De Regiegroep Fryslân Foar De Wyn heeft bestaan uit vertegenwoordigers van de Friese Milieu Federatie, Platform Duurzaam Friesland en Stichting Hou Friesland Mooi. In een periode van acht maanden is de Regiegroep erin geslaagd een rapport op te leveren waarin staat waar wel en waar geen windenergie kan komen, en hoe dat kan worden bereikt. Het werk voor de Regiegroep zit er op, voor de Provincie en anderen begint nu het echte werk. In december nemen Provinciale Staten een besluit over het rapport.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door


Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.6%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie


regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381