7.1 °C

DOS wint in vijfsetter van VC058

ma 22 september 2014, 8.31 uur

KOLLUMERSWEACH - Het eerste herenteam van DOS Kollumerzwaag heeft zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd van het nieuwe volleybalseizoen met 3-2 (25-20, 18-25, 25-15, 22-25, 15-11) gewonnen van VC058. Coach Appie Hietkamp beschikte over een volledig fitte selectie en startte derhalve met Kees Kloosterman, Peter Wolters, Pieter van der Wal, Hielke Broersma, Wouter de Vries en Gerrit de Beer in de basis. Douwe Kooistra, Cornelis van Slageren en nieuwe aanwinst Jan Zijlstra namen plaats op de reservebank.

De ploeg begon in eerste instantie goed, maar maakte al snel veel aanvallende fouten. Daardoor konden de Leeuwarders een flinke voorsprong nemen. Peter Wolters serveerde deze achterstand echter weg en vanaf dat moment was de thuisploeg de bovenliggende ploeg. De set werd redelijk eenvoudig gewonnen. In het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Beide ploegen speelden niet op een hoog niveau, maar de lange rally’s zorgden voor een hoge amusementswaarde voor het flink toegestroomde publiek.

Vanaf 15-15 nam VC058 het initiatief en ondanks dat Cornelis van Slageren en Jan Zijlstra aan het eind van de set in de ploeg werden gebracht voor een stabielere pass, pakte VC058 die set met redelijk grote cijfers. Coach Hietkamp posteerde Wouter de Vries in de derde set op de spelverdeling, terwijl nu ook Douwe Kooistra, Jan Zijlstra en Cornelis van Slageren hun opwachting mochten maken in de basis. Peter Wolters, Gerrit de Beer en Pieter van der Wal namen ditmaal plaats op de bank.

De verandering in opstelling zorgde voor stabiliteit in de ploeg, met name in de blokkering scoorde de ploeg significant meer dan in de sets daarvoor. VC058 werd op alle fronten vastgezet met een duidelijke setwinst als gevolg.
De verwachting was dat de ploeg in de volgende set het karwei af zou maken, maar niets was minder waar. Ook al stond de ploeg in dezelfde opstelling als de derde set, ditmaal was er van echte stabiliteit geen sprake meer.

Er werd iets minder geconcentreerd gespeeld, terwijl VC058 op zijn beurt wel beter ging spelen. Deze situatie zorgde ervoor dat de ploegen in gelijke tred naar het eind van de set gingen. VC058 nam door drie goede services een beslissende voorsprong en zorgde ervoor dat een vijfde set de beslissing moest gaan brengen.
In die vijfde set nam DOS op zijn beurt al snel het initiatief en zorgde er met enkele puike aanvallen van onder andere Peter Wolters, weer in de ploeg gekomen voor Hielke Broersma, en Douwe Kooistra voor dat de eerste drie punten toegevoegd konden worden aan het puntentotaal.
Komende donderdag speelt DOS de altijd lastige uitwedstrijd in Franeker tegen DAS.