10.9 °C

Ropta Boys wint met 1-2 van Sumar

za 20 september 2014, 20.33 uur

SUMAR - Net als vorige week kon er opnieuw worden gevoetbald onder de stralende najaarszon. Ropta Boys moest aantreden in en tegen Suameer. Deze ploeg wist vorig seizoen via de nacompetitie te promoveren naar de 4e klasse B. Op het gerenoveerde sportcomplex van Suameer was Ropta Boys ruim een uur en een kwartier heer en meester en toch kreeg men het moeilijk in het slotkwartier. Ropta Boys was te nonchalant en bij vlagen te gemakzuchtig en liet teveel grote kansen onbenut om de partij in een vroeg staduim te beslissen.

De start van Ropta Boys was niet denderend. Suameer begon fel en gretig met als gevolg een paar mogelijkheden voor de thuisploeg. Na 5 minuten klungelen begon voor Ropta Boys de wedstrijd. Snel bleek dat Ropta Boys over de beter voetballende ploeg beschikte deze middag. Na het begin kwam Ropta Boys weinig meer in gevaar. Het jonge centrale duo Anco Dijkstra en Rudy Torensma hadden het niet druk in de eerste helft. De eerste kansen waren voor Ropta Boys.

In de eerste tien minuten hadden zowel Willem Meinema en Birhanu Rispens de score kunnen openen. Dit gebeurde niet, maar de 3e kans was wel raak. Een prachtige pass van Edwin de Vries op Tjidsger Braaksma werd fraai afgemaakt met een lob over de uitkomende Suameer keeper. (0-1)

Na dit fraaie doelpunt was er bijna een passend antwoord van Suameer. Uit een vrije trap werd knap binnengekopt, maar doelman Hillebrand Tanja redde door de bal klemvast te pakken. De rest van de eerste helft was in zijn geheel voor de geelgroene formatie, die overigens in hun witte reserveshirts aantraden deze middag. De 0-2 lag eigenlijk een paar keer voor het oprapen, maar de Ropta Boys voorwaartsen en middenvelders waren niet scherp genoeg in de afronding. Het was allemaal net niet voor de kansen van Tjidsger Braaksma, Willem Meinema, Meindert Meindersma en Geert Linthof. Het dichst bij een doelpunt was Arend Castelein. Zijn stiftbal van ongeveer 20 meter ging onhoudbaar over de keeper en plofte via de lat over. Deze poging had meer verdiend.

Zo bleef de stand maar 0-1 en gezien het veldoverwicht was dit een karige afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Met een beetje meer nauwkeurigheid van Suameer had men de stand vlak voor rust zomaar gelijk kunnen trekken. Een voorzet van rechts ging net voorlangs voor een Suameer speler kwam inlopen. De rust werd hierdoor bereikt met in minieme voor sprong.

De tweede helft begon zeer hoopgevend voor Ropta Boys. Vanaf het begin actie en kansen. De eerste de beste kans was raak. Notabene keeper Hillebrand Tanja was de aangever. Vijf minuten na rust werd zijn ferme trap goed ingeschat door Geert Linthof. Hij kwam in één keer vrij voor de Suameer keeper. Niet zelfzuchtig, maar keurig afgevend op Meindert Meindersma, die simpel voor de 0-2 aantekende. Na dit doelpunt was Ropta Boys heer en meester en was het eigenlijk wachten op de definitieve genadeslag aan Suameer.

Kans op kans, maar de nog jonge onervaren voorhoede heeft nog niet de koelbloedigheid om de soms grote kansen om te zetten in goals. Hopelijk is dit een kwestie van tijd, want het is natuurlijk weelde dat er deze middag moeiteloos 4 á 5 jonge spelers vanuit de A-junioren zijn overgekomen in de selectie. Het zijn allemaal groeibriljanten die het duo Groen en Dijkstra in handen hebben voor dit en de volgende seizoenen. Maar het is ook de taak van hun om de spelers bij de les te houden.

Een wedstrijd duurt 90 minuten. Bijna werd het laatste kwartier Ropta Boys fataal. Ropta Boys kroop door gemakzucht en slecht verdedigen tweemaal door het oog van de naald. De eerste kans voor Suameer was eigenlijk niet te missen. Voor een lege goal presteerde een Suameer speler alsnog tegen de paal te schieten. De tweede kans ging net naast. De derde kans op rij was wel raak. De geheel vrijstaande linksbuiten kon ongehinderd inschieten voor 1-2. Gelukkig voor Ropta Boys viel deze goal in de 90e minuut. Bijna werd hierdoor de gemakzucht en het missen van vele kansen Ropta Boys nog fataal. Eindstand: 1-2.

Volgende week komt promovendus en koploper S.c. Twijzel op bezoek. Hopelijk is de ploeg dan op alle fronten iets scherper.