Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

Koploper VIOD baalt na winst

zo 14 september 2014, 21.01 uur

DRIEZUM - Volgende week staat de eerste topper van het nog prille seizoen al op het programma. In Driezum ontvangt VIOD medekoploper Be Quick ’28. Beide teams zijn nog zonder puntverlies in de zaterdag hoofdklasse. VIOD zal wel uit een ander vaatje moeten tappen dan tegen Odysseus ’91 uit Utrecht om tegen het ervaren Zwolse team de punten in eigen huis te houden. Na het laatste fluitsignaal van de uitstekende leidsman D. Veenstra uit Drachten overtroefde het balen van het slechte spel van de VIOD-vrouwen in de tweede helft de euforie van de nipte 1-0 overwinning.

Het balen is dan ook niet ingegeven door arrogantie, maar door de extreme hang naar perfectie. Vele persoonlijke fouten zorgden in het tweede bedrijf voor hachelijke momenten voor het doel van VIOD. Uiteindelijk was de overwinning wel de juiste verhouding van de krachtsverschillen. In de eerste helft was VIOD superieur en creëerde over de gehele wedstrijd de meeste kansen. Er was trouwens één speelster die niet baalde. Een kippenvel moment bezorgde Martine Koopmans de toeschouwers toen zij na afloop de 1-0 winst vierde met haar moeder. Door een zware hersenbloeding was het al bijna anderhalf geleden dat Annie Koopmans voor het laatst haar dochter had zien voetballen.

Al in de tweede minuut moest keepster Maxime Welten in actie komen. Froukje Schaafsma stuurde Marissa Elzinga de diepte in. Haar voorzet belandde bij Lisette Luimstra die tegen de Utrechtse doelvrouw schoot. De enige grote kans van Odysseus was bijna identiek. Rechtervleugelaanvaller Lysanne Graafmans brak door de verdediging van VIOD en zette met een voorzet op maat Lotte Bransen in scoringspositie. Maar de bal belandde tot opluchting van het VIOD-kamp naast het doel. Odysseus speelde heel behouden en loerde op de counter.

Ondanks een personele overmacht in de defensie van de Utrechtenaren, lukte het VIOD toch om enkele grote kansen te creëren. Eerst kwam Froukje Schaafsma alleen op het doel van Odysseus af, maar haar schot ontbeerde kracht. Daarna was het Lisette Luimstra die Grytsje Jongsma de diepte instuurde. Het was Jorieke Dijkstra die met een prima sliding Jongsma af hield van de openingstreffer. Het enige wapenfeit van Odysseus was een schot van Renske Francken, die leek te profiteren van balverlies van Sanne Huizing.

Toch zou de brilstand niet de ruststand worden. In de 43e minuut was het Sarah Jacobs die met een steekpass Froukje Schaafsma bereikte. De ervaren rot van VIOD draaide daarna simpel weg bij haar tegenstander en passte de bal achter de verdediging van Odysseus op Marissa Elzinga. De linkerspits was daarna net iets eerder bij de bal dan keepster Welten en schoof de bal onder haar door in het doel.

De 19-jarige Elzinga is de revelatie van het seizoen. Na de scheiding van haar ouders kwam zij met haar moeder en twee zusjes in Ryptsjerk te wonen en ging in 2012 voetballen bij VIOD. Dat zij kon voetballen stond buiten kijf. Echter conditioneel schortte er nogal wat aan. Zij mistte door studie en werk te veel trainingen en een toekomst in VIOD VR1 leek een stap te ver. Maar na een gesprek met trainster Atty Eelkema onderging zij een ware metamorfose. Marissa Elzinga zorgt nu voor het ontbrekende puzzelstukje, namelijk ‘diepgang’ in het team. En met haar gouden linkervoet worden de spitsen van VIOD eindelijk weer eens van de vleugel bediend. Verdedigend knapt zij ook veel vuil werk op en dat kan natuurlijk alleen maar als de conditie top is.

In de tweede helft gooide trainer Rik de Groot van Odysseus de behouden tactiek van de eerste helft overboord. Binnen vijf minuten zorgde deze mutatie voor een gevaarlijk moment in het doelgebied van VIOD. Toch had Odysseus moeite om op eigen kracht kansen te creëren. Maar VIOD was zo vriendelijk om hun te helpende hand toe te steken. Balverlies van Femke Mulder was de inleiding van de eerste grote kans in de tweede helft van Odysseus. Maar Lysanne Graafmans schoot voorlangs.

Even later was het keepster Joukje van der Meer die pardoes de bal in de voeten van Maud Wingen schoof. Haar doelpoging ging net over de lat. De laatste vijftien minuten bood veel spektakel met vele fouten. Grytsje Jongsma raakte de lat en trof in een één op één situatie keepster Welten op haar weg. De prachtige soloactie van Femke Mulder had zeker een doelpunt verdiend. Maar er waren ook hachelijk momenten in het strafschopgebied van VIOD. Een corner van Odysseus werd van de lijn gehaald en een schot van Renske Francken belandde op de paal. Maar zonder geluk vaart niemand wel en de zes punten uit twee wedstrijden pakt niemand de Driezumers weer af.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer