5.6 °C

Mat VIOD verliest in Berlikum

zo 14 september 2014, 20.57 uur

DRIEZUM - Zaterdag stond de wedstrijd in en tegen Berlikum op het programma. Berlikum speelde vorig seizoen in de Derde klasse A en eindigde daar op een achtste plaats. De laatste keer dat VIOD op bezoek was in Berlikum was op 5 april 2011 wat op een dinsdagavond was. Deze wedstrijd eindigde destijds in een 2-2 gelijkspel. Pieter van den Bosch nam beide doelpunten voor zijn rekening.

VIOD begon afgelopen zaterdag in Berlikum nog goed aan de wedstrijd, hoe anders zou dit eindigen deze middag. In de vierde minuut van de wedstrijd kwam Roelof van der Veen goed op en kwam net buiten de zestien van Berlikum, en met een goede pass werd Sjoerd Visser gevonden op elf meter van de goal, hij schoot de bal goed over keeper Sjouke Veenstra van Berlikum heen, maar trof de lat en de bal stuitte aan de verkeerde kant voor VIOD van de lijn terug het veld in. VIOD had in de beginfase het meeste balbezit en in de tiende minuut zag Jelmer Visser de keeper te ver voor zijn goal staan en het probeerde het vanaf 40 meter ineens op de goal, de bal vloog over de keeper tegen de paal, waardoor het 0-0 bleef.

VIOD had het geluk niet aan haar zijde in het eerste kwartier, vooral na een kwartier spelen toen Berlikum op dat moment tegen de verhouding in ook nog op 1-0 kwam. Een aanval over de rechterkant van Berlikum zag de verdediging van VIOD er niet goed uit en kwam de bal voor de voeten van Jacob Dirk Tuinenga, hij raakte de bal half en rolde in de korte hoek van keeper Rutger Atema. Hierna nam de thuisploeg het heft in handen en was VIOD overal een stap te laat, waardoor Berlikum de ruimte kreeg om te voetballen en de afvallende bal op het middenveld was steeds voor Berlikum waardoor ze de druk op de achterhoede van VIOD konden houden. Na een half uur spelen dacht Berlikum op 2-0 te komen, maar deze werd terecht geannuleerd vanwege buitenspel.

Aan het einde van de eerste helft kreeg VIOD weer wat met vat op de wedstrijd en kwam men weer wat dichter in de buurt van de goal van Berlikum. Na een corner van VIOD werd Sjoerd Visser opzichtig in de rug geduwd door de keeper van Berlikum, scheidsrechter Vonk oordeelde dat dit geen strafschop was, maar even later ging Jelmer Visser in de zestien over het been van een verdediger van Berlikum en dit leverde VIOD wel een strafschop op, Jelmer Visser nam zijn verantwoordelijkheid en schoot het leer goed binnen. 1-1 wat tevens de ruststand was.

Tweede helft.
VIOD begon zeer slap aan de tweede helft en Berlikum kreeg meteen na de aftrap een levensgrote kans op de 2-1, maar de bal ging net naast de goal van Rutger Atema. VIOD leek nu wakker geschud en ging een fase van 10 á 15 minuten in dat het wat kansen ging creëren, zo kwam Nykle Durk van der Valk eindelijk eens los van zijn directe tegenstander en behield goed het overzicht en vond Jelmer Visser, deze haalde goed uit in de korte hoek, maar vond keeper Sjouke Veenstra op zijn weg die de bal goed uit de korte hoek pakte ten koste van een corner. Na een uur spelen komt Berlikum op 2-1, door zwak verdedigen van Jouke Sjoerdstra op de achterlijn ontfutselde de Berlikum aanvaller de bal van hem en kon zo de bal gemakkelijk terug leggen op de inkomende Jeffrey Draaisma die deze bal achter de verbouwereerde Rutger Atema schoot.

Twee minuten later komt VIOD goed weg als Berlikum net naast schiet. Na 62 minuten te hebben gespeeld wordt Pieter Feddema vervangen door René van der Veen, die terug komt van een schorsing, gezien een bepaalde actie toen hij koud in het veld stond, heeft hij weinig geleerd van die schorsing. VIOD probeerde de 2-2 te forceren, en die kwam er bijna na een goede vrije trap van Jouke Bosgraaf die Jelmer Visser vond bij de tweede paal, deze kopte de bal goed in maar de keeper pakte de bal goed uit de hoek en een goed schot uit de tweede lijn van Erik van der Veen ging net naast.

Na 73 minuten werd de licht geblesseerde Edwin Roodhart vervangen door Berry Sjoerdstra. Een kwartier voor het einde was het einde wedstrijd toen Berlikum de 3-1 maakte, de bal werd knullig verspeeld door VIOD, Jouke Sjoerdstra speelde de bal te zacht en onzuiver naar Nykle Durk van der Valk, en VIOD schakelde daarna veel te traag om waardoor er een zee van ruimte lag voor de linker aanvaller van Berlikum, deze behield het overzicht en vond Jeffrey Draaisma die de 3-1 aantekende, de kopjes van VIOD gingen nu nog zichtbaarder naar beneden.

Jouke Sjoerdstra werd gewisseld en Sytze Wiersma kwam voor hem in het veld. Na 90 minuten kwam de eindstand van 4-1 op het scorebord, de sterk spelende Jacob Dirk Tuinenga kwam goed op en kreeg veel ruimte en zag het net ingevallen Remco Giesing geheel vrijstaan die de bal gemakkelijk binnen kon tikken. Volgende week staat om 14.30 de lastige uitwedstrijd tegen ONT op het programma.