Account
Logo
Zoeken
16.1 °C

De Lawei breekt met huidige aannemer

di 9 september 2014, 16.07 uur

DRACHTEN - De Lawei in Drachten heeft dinsdag de overeenkomst met aannemer Van Norel laten ontbinden. De aannemer werkte aan de verbouw van de schouwburg maar houdt zich volgens De Lawei niet aan het bestek en planning. Daarom is besloten om het contract met de aannemer per direct op te zeggen.

Bij herhaling is geconstateerd dat de aannemer niet altijd werkte overeenkomstig het bestek en bovendien de oplevering binnen de gestelde termijn niet haalt. Er zijn volgens De Lawei gebreken geconstateerd op onder andere het gebied van brandwerendheid en akoestiek. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de veiligheid maar ook voor de kwaliteit van het gebouw.

De aannemer heeft volgens De Lawei de gelegenheid gehad om de planning aan te passen, verloren tijd in te halen en gebreken te (laten) herstellen. Er zijn diverse pogingen gedaan om het scenario van ontbinding af te wenden maar Van Norel is niet in staat gebleken de problemen afdoende het hoofd te bieden en te voldoen aan de voorwaarden die hem gesteld waren.

Aannemer aansprakelijk gesteld
De aannemer Van Norel moet per direct stoppen met de werkzaamheden en ondertussen gaat De Lawei op zoek naar een andere aannemer die de werkzaamheden kan afronden. De Lawei houdt Van Norel verder aansprakelijk voor de schade. Die schade bestaat onder meer uit de kosten van het herstel van de gebreken, de eventuele meerkosten van de afbouw en de exploitatieschade.

Opening veel later...
De opening was gepland op 18 oktober maar deze datum zal niet gehaald worden. De geplande programmering en activiteiten worden nu - waar mogelijk - op alternatieve locaties uitgevoerd. De schouwburg gaat zelf contact opnemen met gedupeerden. Het plan van De Lawei is om in december 2014 in elk geval gebruik te gaan maken van de grote zaal, de nieuwe Rutger Hauerzaal (multimediazaal/filmzaal) en de grote foyer.

Garantiestelling gemeente
Omdat De Lawei alle kosten niet volledig kan dragen moet de gemeente Smallingerland de schouwburg een garantstelling geven. Het college van B&W moet daarover nog een besluit nemen. Het college betrekt de raad bij dat besluit.

Reactie Van Norel:

Exact een jaar geleden is Van Norel gestart met de renovatie van schouwburg De Lawei en de nieuwbouw van het Centrum voor de Kunsten de Meldij in Drachten. Het bouwbedrijf betreurt in een persbericht het ten zeerste dat de opdrachtgever tot dit besluit is gekomen.

Hans van Norel: "Al vanaf de verlate start van het project is de voortgang van het bouwproces op de proef gesteld door verschillende externe factoren zoals onbekende asbestbronnen, de vele ontwerpaanpassingen en onvolledige en vertraagde gegevensverstrekking.

Op de door ons aangedragen oplossingen om de achterstand in de planning in te halen en om eventuele tekortkomingen te corrigeren, is niet of niet tijdig gereageerd door de opdrachtgever. Om de kwaliteit en veiligheid van het gebouw te kunnen garanderen, is uitstel van de opleverdatum daarom onontkoombaar."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
35.9%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
30.8%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
9.4%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
23.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




kwijt / misdaad in je straat

Gestolen fiets in Drachten

Gestolen fiets in Drachten

regionaal nieuws

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek