Account
Logo
Zoeken
10 °C
Foto: Geert Huisman

Concours Hippique van Drogeham

zo 7 september 2014, 7.33 uur

DROGEHAM - Drogeham - Het Concours Hippique van Drogeham kende zaterdag totaal verschillende weersomstandigheden Was het 's morgens nog prachtig weer met een wat aarzelend zonnetje, maar een uitstekende temperatuur, in de middag maakte Pluvius zijn opwachting en dat ging zoals gebruikelijk gepaard met 'bakken regen' zoals dat tegenwoordig heet.

'It reinde deadje katsjes', is het Friese equivalent voor dat soort regenbuien. Het weerheid de deelnemers en het talrijke publiek er niet van te kijken naar en te genieten van een lange dag attractieve paardensport. De ambiance was zoals gewoonlijk uitstekend, er werd gereden in een dichte arena en dat is op zich al een sfeerverhogende omstandigheid. En verder draaide het om paarden, paarden en nog eens paarden.

Friezen, KWPN'ers, hackneys en pony's. En omdat het een doorlopend programma was, hoefden de kenners en liefhebbers nooit lang te wachten op de volgende rubriek. 's Middags was er tijd voor diverse kampioenschappen en dat werden eigenlijk stuk voor stuk uitermate spannende en soms zelfs zenuwslopende wedstrijden waarbij de jury voor een lastige opgave stond. Maar 'na rijp beraad en ampele overwegingen' slaagden de 'bolhoeden', de juryleden dragen vanwege het decorum een donker pak en een bolhoed, er steeds weer in om een volgorde aan te brengen in de soms lange lijst met deelnemende combinaties. Geen sinecure, voor een leek nauwelijks te volgen. Maar te horen aan het applaus voor de diverse favorieten waren er onder die toeschouwers heel wat kenners.

Maar de meesten kwamen toch niet verder dan de kwalificaties 'mooi, prachtig, schitterend'. En dat was het ook, het is nu eenmaal een feest voor het oog om bijvoorbeeld een stuk op tien Friese paarden voor de sjees of de concourswagen te zien lopen. Met natuurlijk de menner m/v in traditionele kledij, dat is echt een plaatje en wat dat betreft genoot het publiek met volle teugen. Jammer dat de rubriek met paarden voor de boerenwagen niet kon daargaan.

Er waren niet genoeg boerenwagens beschikbaar, met als oorzaak dat diezelfde wagens nog nodig waren op het hooiland. Jammer, want dat is altijd een rubriek die de toeschouwers weer terugvoert naar vroeger tijden, een rondje nostalgie zeg maar dat bijzonder fraai is om te zien.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie






regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met auto



regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe