Account
Logo
Zoeken
4.1 °C

Verhoging toeristenbelasting niet de afspraak

do 4 september 2014, 10.40 uur

DOKKUM - Met het verhogen van de toeristenbelasting gaat de gemeente Dongeradeel haar boekje flink te buiten. Dat stelt branchevereniging Recron vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Dongeradeel. Volgens de organisatie liggen er afspraken dat het geldende tarief ook in 2015 zou gelden en gaat het college van B&W dwars tegen die afspraken in.

Verhoging van 50%
Het college van B&W van Dongeradeel kwam vorige week met een persbericht naar buiten om de verhoging aan te kondigen. Het college vindt een verhoging van €1,- naar €1,50 gerechtvaardigd omdat Dongeradeel flink investeert in recreatie en toerisme. Ook worden grootschalige projecten als de Centrale As en Holwerd aan Zee genoemd als reden. Overigens heeft de gemeente Dongeradeel over dat laatste project nog geen definitief besluit genomen.

Dongeradeel mogelijk duurste
"Dat wordt dan duur overnachten in de gemeente Dongeradeel", stelt Petra Ellens van de Recron, de vereniging van recreatieondernemers. "Gasten letten veel op de prijzen bij het boeken van een accommodatie". Mocht de gemeenteraad wel overgaan tot de verhoging dan heeft de gemeente Dongeradeel veruit de hoogste toeristenbelasting in de regio. Achtkarspelen en Dantumadiel hanteren geen toeristenbelasting, Ferwerderadeel en Tytsjerksteradiel 1 euro en Kollumerland 75 cent per nacht.

Niet volgens afspraak
De Recron wijst de gemeente Dongeradeel op een besluit van 16 mei 2012. De toeristenbelasting is destijds ook verhoogd (naar €1,-) en dit besluit werd genomen voor de jaren 2013 tot en met 2015. De vereniging moest het nieuwe besluit van het college uit de media halen en noemt de timing erg ongelukkig. "De termijn die er nu voorstaat is veel te kort. Er zijn al diverse boekingen gedaan", aldus de Recron.

De Recron is niet de enige met kritiek op het besluit van het college van B&W. Tijdens de gemeenteraadsvergadering zal er samen met een vertegenwoordiger van het Gastengilde en een vertegenwoordiger van de kleine campings in Dongeradeel bezwaar worden gemaakt. Op 25 september neemt de raad een definitief besluit over de tariefsverhoging. De belastingmaatregel moet de gemeente dan ruim € 132.000 opleveren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân