Account
Logo
Zoeken
10.2 °C
Foto: Tino Broekstra

Opening pad langs Lippe Gabriëlsplas

za 30 augustus 2014, 16.47 uur

URETERP - Zaterdag is het wandelpad langs de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp door wethouder Wietze Kooistra van de gemeente Opsterland geopend.

De plas is ontstaan doordat van Oord er in de jaren 70 van de vorige eeuw, zand voor de aanleg van de A7 en het klaverblad bij Drachten heeft gewonnen.
Om de plas, die nu niet meer in gebruik is als zandwinplaats, een recreatieve functie voor het dorp te geven zijn er jarenlang (sinds 2007) gesprekken gevoerd tussen de gemeente, plaatselijk belang Ureterp en van Oord.
De toegang tot het pad is aan de Lipomwyk, alwaar een fietsenstalling is gecreëerd. Vanaf de fietsenstalling kan er langs de zuidkant van de plas worden gelopen, om via de Feart weer terug naar de Lipomwyk te wandelen. Onderweg is het prima genieten van de vele vogels en andere natuur die het gebied uniek maakt voor de omgeving. Vele bankjes zijn daarvoor geplaatst. Naast een recreatieve functie zal het pad en de plas mogelijk ook een educatieve functie voor de scholen in de omgeving krijgen.

De route van 4,8km die er nu ligt is het uiteindelijke resultaat van al die gesprekken Ook is er de welwillende medewerking van een veehouder, die de wandelaars over zijn grond laat lopen.
Een bruggetje over het kanaal aan de noordkant van de plas bleek niet haalbaar door bezwaren van ondermeer Staats Bos Beheer, waardoor er geen rondgang om de put mogelijk is. Ook is het jammer dat het pad op plaatsen erg moeilijk begaanbaar is. Dit komt doordat een hek, prikkeldraad en veel bramenstuiken de doorgang (deels) versperren.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid