Account
Logo
Zoeken
7.8 °C
Foto: Geert Huisman

Spanning blijft erin bij IFKS

vr 8 augustus 2014, 20.41 uur

LEMMER - Lemmer - Er stond donderdagmiddag een lekkere topskoelte op de Baai van Lemmer, plaats van handeling van de op één na laatste wedstrijd van de IFKS. En die vrijwel ideale wind betekende dat er zich vanaf de start, onderin die Baai een uiterst spannende en attractieve wedstrijd ontwikkelde, met veel wisselingen in met name het midden- en achterveld. De start was in één keer goed, maar hij was meteen ook tamelijk rommelig.

De schippers konden kiezen uit een bakboordslag naar de zeedijk toe en een lange stuurboordslag naar de Noordoostpolderdijk. Het leverde meteen een kopgroep op, maar er was één skûtsje dat zich meteen losmaakte van de achtervolgers, een vroege vluchter dus. Dat was Froukje Meijer met de Jonge Jasper. Froukje koos haar slagen voortreffelijk en geholpen door een portie geluk, dat moet je nu eenmaal hebben in een dergelijke ontmoeting, zeker bij een pittige zuidoostenwind die op sommige plekken op de Baai toch wel behoorlijk schifterig was, kon zij eigenlijk meteen een gat slaan en die marge kon zij in stand houden, al werd er achter haar fanatiek gestreden om het gat te dichten.

En omdat de omstandigheden vrijwel perfect waren, leverde dat gevecht een prachtig gezicht op, waarvan de toeschouwers op het strand met volle teugen konden genieten. Geale Tadema van Eastermar startte niet echt vliegend, hij belandde in een gribus en leek toen toch tamelijk kansloos. Maar al in de tweede slag, voor hem over stuurboord, schoof het Doarp Eastermar steeds verder naar voren. De Eastermarders hadden het tuig er als het bekende scheermes op staan en dat betekende dat de slagen allemaal raak waren. 'Loef hâlden wint', is een oude zeilwet, het betekent dat de schipper die het hoogst aan de wind kan varen altijd in het voordeel is.

En die oude wet bracht Geale Tadema ten volle in de praktijk. De Eastermarders doen het deze editie 2014 toch al uitstekend, maar het zal, zoals het nu lijkt, net niet genoeg zijn voor het virtuele podium. Vandaag werd Eastermar vierde en dat betekent dat ze nog steeds in het 'linkerrijtje' staan. En eigenlijk kan de serie voor Tadema en zijn mannen eigenlijk al niet meer stuk. Froukje Meijer won dus op de Baai van Lemmer, voor De Jonge Jan van Jelle Talsma en de Emanuel van Merijn Olsthoorn.


Vrijdag is de finale van de 2014-editie en ook dan zal de Baai van Lemmer plaats van handeling zijn.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum

regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

regionaal nieuws

Asociale rijder (30) opgepakt in Twijzel

Asociale rijder (30) opgepakt in Twijzel







regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver