Account
Logo
Zoeken
13.2 °C
Foto: Geert Huisman

Grote brand bij kaasfabriek Gerkesklooster

di 29 juli 2014, 8.37 uur

GERKESKLOOSTER - In een kaaspakhuis van zuivelfabriek Friesland Campina aan de Verlaatsterweg in Gerkesklooster is dinsdagochtend een zeer grote brand ontstaan. Het gaat om hardnekkige brand in een opslaghal waarin grote hoeveelheden Goudse en Maasdammer kazen liggen (45.000 stuks). De brand brak rond 7.45 uur uit en is moeilijk onder controle te krijgen. Er is sprake van grote rookwolken waarbij de brandlucht tot in Drachten te ruiken is.

De brandweer is met een groot aantal brandweerploegen ter plaatse gekomen om het vuur te doven. De eerste brandweerploeg werd rond 7.50 uur opgeroepen. Ploegen uit Buitenpost, Burgum, Dokkum, Drachten, Drogeham, Grijpskerk, Gytsjerk, Kollum en Zuidhorn zijn onder andere ingezet. Ook is een meetploeg uit Grou ter plaatse gekomen om de concentratie giftige stoffen (die mogelijk vrijkomen bij de brand) te meten. Evenals drie hoogwerkers uit Dokkum, Drachten en Leeuwarden. In totaal zijn er meer dan 100 brandweermensen actief om de brand te bestrijden.

Friesland Campina laat weten dat het gehele productieproces na de brand uit veiligheidsoverwegingen is stilgelegd. Medewerkers zijn in veiligheid gebracht en een aantal wegen rondom de productielocatie wordt door de politie afgezet in verband met de brand.

Volgens de brandweer zit er veel vuur in de wanden en het dak van het pand waardoor de brand moeilijk is te bestrijden. Delen van het pand zijn tijdens de brand ingestort. Er moeten verder delen van de wanden met een kraan gesloopt worden om het vuur goed te kunnen doven.

Op het moment van uitbreken van de brand zagen medewerkers dat er een gloed in het plafond zat en er werd gelijk alarm geslagen. Alle mensen in de opslagplek konden op tijd het pand verlaten.

De brandweer adviseert omwonenden om deuren en ramen gesloten te houden. De rookwolken trekken over het Prinses Margrietkanaal richting Surhuisterveen / Drachten. Tot in Drachten en Terwispel is de brandlucht volgens lezers te ruiken.

Rond 22.45 uur werd het sein brandmeester gegeven door de brandweer.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland