Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
Foto: Geert Huisman

Skûtsje Grou lijkt op weg naar titel

ma 28 juli 2014, 21.29 uur

WOUDSEND - Woudsend- Het SKS-kampioenschap editie 2014 begon sensationeel met niet alleen verrassende winnaars in de eerste vijf ontmoetingen en ook nog eens vijf verschillende winnaars. Bovendien liet de gevestigde orde, de eeuwige favorieten zeg als Sneek en Grou het nadrukkelijk afweten en sommigen voorzagen al een overname van de macht of misschien wel een heuse aardverschuiving skûtjseland.

Maar inmiddels hebben die 'heisse Favoriten' als Sneek en Grou de orde hersteld en dat betekent dat zij inmiddels zoals altijd de dienst uitmaken. Voor de goede orde: dat kunnen ze alleen maar doen door prima prestaties neer te zetten, alleen met je mooie blauwe ogen kom je er niet, je moet het laten zien, je moet jezelf bewijzen zogezegd. Op maandagmiddag werd er gezeild op het Heegermeer met als uitvalsbasis Woudsend. Er stond een stijve noordoostelijke bries en dat betekende in het geval van de gekozen zandloper baan twee enorme kruisrakken en twee net zo lange voor-de-windse stukken.

En juist in zulke kruisrakken kan veel gebeuren, er moet keuzes worden gemaakt, er moet rekening worden gehouden met de tegenstanders en de wind, en vooral die laatste factor speelde zoals zo vaak een belangrijke rol. De noordoostenwind, kracht vier à vijf met de natte vinger gemeten, schiftte behoorlijk en dat betekende voor de schippers en hun adviseurs constant kijken en alert zijn op zichtbare aanwijzingen hoe de wind stond daar en op dat moment. Maar het waren na de start waarin Berend Mink te vroeg en dus vals startte, met name Grou en Sneek en later ook Lemmer en Leeuwarden die het best uit de virtuele startblokken kwamen Zij kozen voor de lange slag over bakboord naar de noordoever van het Heegermeer en dat bleek een prima optie te zijn.

Bovendien hielden ze elkaar daarbij nauwletend in het oog in de wetenschap dat deze middag het kampioenschap niet te winnen viel, maar dat je het door een paar verkeerde inschattngen wel degelijk kon verliezen. Er ontwikkelde zich op het knobbelige meer een felle strijd tegen een steeds dreigender decor van een forse bui die weliswaar het wedstrijdwater links liet liggen, letterlijk, maar die er wel degelijk de oorzaak van was dat de noordoostenwind elke keer een klein beetje aanhaalde. Dat maakte de strijd niet alleen spannend, maar ook bij tijd en wijle spectaculair. Genieten dus voor de vele toeschouwers aan de wal en op het water.

Bovendien was de finish gesitueerd vlakbij een van de twee hoge boeien, dus dicht onder een dichte haag van schepen, boten en bootjes. Grou werd als eerste afgeschoten en dus deed Douwe Visser uitstekende zaken met alweer de derde zege. Hij werd gevolgdoor zijn neef Douwe Visser van Sneek die op die manier ook prima in de race bleef. De 'Dritte im Bunde' op deze wat grijze middag bij Woudsend was het Lemste skûtsje en, geloof het of niet, ook die schipper heette Visser, Albert in dit geval. Dinsdag is er een rustdag en dan beginnen schippers en bemanningen aan de laatste drie ontmoetingen, twee keer op de Baai bij Lemmer en de slotwedstrijd staat gepland voor vrijdag op het Snekermeer. Vooralsnog blijft het spanned in het algemeen klassement.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!