Account
Logo
Zoeken
5.5 °C
Foto: Geert Huisman

Verrassende seizoensopening in Grou

zo 20 juli 2014, 9.18 uur

GROU - Grou - Hoe warm het was en tegelijkertijd: hoe verrassend! Want verrassend was het, zaterdag bij Grou waar de SKS traditioneel haar seizoen opende. Dat gebeurde met de gebruikelijke 'optocht' van de loswal van de voormalige Halbertsmafabriek, over het Pikmeer, door de Tijnje en over de Wijde Ee naar Eagehoek waar de vliegende start plaatsvond. De eerste valse start was om even over twee een feit, maar de tweede was goed. De verrassing tekende zich in feite toen al af, want het waren De Zuidwesthoek met schipper Auke de Groot, Akkrum, het vroegere Bolsward, met schipper Pieter Meeter en ook en vooral Langweer met schipper Johannes Meeter aan het helmhout, die vooralsnog het hele veld aanvoerden.

Maar dat, aldus de deskundologen langs de kant en op het water, zou natuurlijk niet lang duren, zeker omdat Huizum met schipper Lodewijk Meeter als vierde na het lange halfwindse rak over de Wijde Ee de nauwe Tijnje in voer. Ook die was bezeild bij de matige zuidoostenwind en dus doemde in feite bij het starteiland in het Pikmeer het eerste serieuze kruisrak op. En daar zou 'de bûter jild jilde', zo was de algemene verwachting, daar zouden de matadoren als Grou, Sneek, Lemmer en Heerenveen orde op zaken stellen, zoals ze dat eigenlijk altijd doen. Het meest listige stuk in de route was natuurlijk het stuk door de Tijnje waar bij deze omstandigheden gelaveerd moest worden. Geen sinecure, met veerien grote schepen door een nauwe doorgang tussen het Pikmeer en de Wijde Ee. Maar het ging wonder boven wonder goed, de eerste drie lieten elkaar de nodige ruimte en dat betekende dat ze als toptrio de Wijde Ee opvoeren.

Die was dus aan beide kanten bezeild en dat hield in dat daar geen grote verschillen konden worden gemaakt. Maar opvallend was en bleef dat de favorieten er niet in slaagden naar voren te komen, Grou, Sneek, Heerenveen en Lemmer bleven in de acherhoede hangen, toch wel een opmerkelijk gezicht. Nog opvallender was dat de eerste drie, Stavoren, Langweer en Akkrum, hun voorsprong niet alleen consolideerden, maar die zelfs tamelijk moeiteloos uitbreidden. Een hilarisch moment deed zich voor aan het einde van de derde ronde, het liep toen al tegen vieren, toen alles en iedereen in de veronderstelling verkeerde dat er gefinist zou worden. Op het verkeerde been gezet door de walcommentator op het starteiland die zijn enthousiasme-act opvoerde synchroon met het aantal decibellen dat hij boven het Pikmeer de lucht inslingerde, stond iedereen er klaar voor toen de drie koplopers, nog steeds dezelfden, op de virtuele eindstreep afstormden.

Maar waar iedereen een schot verwachtte bleef het akelig stil op de omgang van de starttoren. Er moest dus tegen alle verwachtingen in nog een rondje gevaren worden. Het was een vorm van gerechtigheid dat er in die laatste ronde voorin geen grote wijzigingen meer optraden. En dat betekende dat Langweer won, dat Akkrum tweede werd en dat de derde plaats op het virtuele podium voor Auke de Groot van Stavoren was. De vierde stek van Huizum paste naadloos in dat rijtje, een rijtje dat uitermate verrassend was, deze volgorde zal nog niet vaak in de SKS annalen zijn opgetekend. Het maakte eigenlijk deze seizoensopening tot een attractieve wedstrijd. Plaatselijk favoriet Grou werd slechts achtste, maar nog opmerkelijker waren de 13de en 4de plaats voor respectievelijk Sneek en Heerenveen. Maandag strijkt het circus neer bij De Veenhoop, dinsdag wordt er bij Earnewald gevaren.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.3%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen