Account
Logo
Zoeken
4.7 °C

Wiettelers vinden coffeeshop te duur

vr 4 juli 2014, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Twee henneptelers gingen zelf aan de slag omdat ze de wiet in coffeeshops te duur vonden. De twee, een 44-jarige Drachtster en een 32-jarige inwoner van Nij Beets, moeten alsnog het geld dat ze uitspaarden door zelf te telen afdragen. De politierechter besschouwde het geld dat werd uitgespaard als winst uit criminele activiteiten. Voor de Drachtster was er nog een tweede reden om geen wiet in coffeeshops te kopen: hij vindt dat het spul tegenwoordig veel te sterk is. 'Het THC-gehalte is te hoog, het is bijna geen softdrug meer', zei de man. Hij was verslaafd aan wiet. Omdat blowen een dure hobby is, had hij in een slaapkamer in zijn woning aan de Tuinen een hennepplantage aangelegd.

Toen de politie op 11 juli vorig jaar een inval deed, stonden er 85 planten en 83 stekjes in de slaapkamer. De Drachtster was klein begonnen. Omdat een paar oogsten waren mislukt en hij extra kosten moest maken, had hij de plantage uitgebreid. Door zo'n anderhalf jaar lang zelf wiet te telen in plaats van het in de coffeeshop te kopen, had de man volgens de rechter zo'n 2300 euro bespaard. Dat bedrag moet hij aan de Staat betalen. Zijn auto heeft hij moeten inleveren. Die zal 'verrekend' worden met het geld dat hij betalen. De Nij Beetser had eind juni vorig jaar bezoek van de politie gekregen. Bij de Drachtster kwam er een anonieme melding bij de politie binnen, in het geval van de Nij Beetser kreeg de politie een tip van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

De CIE was een onderzoek gestart omdat de Nij Beetster een woning huurde van iemand die vaker in hennepzaken is veroordeeld. In de kweekruimte van de woning aan de Domela Nieuwenhuisstraat telde de politie 62 plantjes. Ook deze verdachte was 'klein' begonnen, met vijf plantjes. Later had hij de plantage uitgebreid tot ruim 60 planten. Hij had één keer geoogst. Ook hij zei dat hij niks had verdiend aan de wiet. De rechter berekende dat hij door zelf te kweken 2365 euro had uitgespaard. Dat bedrag zal de Nij Beetster in de staatskas moeten storten. Hij kreeg een werkstraf van 40 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!