Account
Logo
Zoeken
3.9 °C

Verdachte: 'Ik was vroeger geen lieverdje'

do 3 juli 2014, 20.00 uur

LEEUWARDEN - Een 35-jarige inwoner van Opeinde moest zich donderdag voor de politierechter verantwoorden voor een hele rits aan strafbare feiten die teruggingen tot augustus 2011. De verdachte, destijds woonachtig in Zoutkamp, zou toen samen met een 25-jarige Surhuistervener verantwoordelijk zijn geweest voor een wilde achtervolging in Drachten. De twee, de Surhuistervener stond donderdag ook terecht, zouden op de Zuiderhogeweg in Drachten met hoge snelheden een andere auto achterna hebben gezeten. De verdachten zouden de andere auto hebben gesneden en er zou zelfs sprake zijn geweest van dreigen met een wapen. De twee mannen werden in Haule aangehouden. In de auto van het tweetal vond de politie inbrekerswerktuigen.

Dat gereedschap hadden ze eerder die nacht In Drachten gebruikt om in een auto met Duits kenteken in te breken. Hoewel beide verdachten ontkenden, vond de rechter dat bewezen kon worden dat ze uit de Duitse auto een laptop, een navigatiesysteem en een portemonnee hadden gestolen. De bedreiging van de inzittenden van de auto die in Drachten werd achtervolgd kon volgens de rechter niet bewezen worden. Daar bleef het niet bij qua strafbare feiten, tenminste niet wat de Peinster betrof. De rechter achtte ook bewezen dat de man tot twee keer toen een verboden wapen heeft gehad, een valmes en een neppistool. Verder heeft hij in oktober 2013 bij een tankstation in Grijpskerk getankt zonder te betalen. Ook heeft hij diezelfde maand valse nummerplaten op zijn auto gehad.

In april 2012, hij woonde toen in Drachten, heeft hij van het erf van een woning aan de Stationsweg een bromscooter gestolen. Een buurvrouw was getuige van de diefstal en belde de politie. Ook nu ontkende de Peinster. Hij beweerde dat iemand die hij in een coffeeshop had ontmoet hem had gevraagd om even op de scooter te passen. De 'eigenaar' moest even weg om benzine te halen, volgens de verdachte. 'Een raar verhaal. Ik geloof u niet', zei de rechter. De Peinster heeft een strafblad dat 19 pagina's dik is. 'Ik was vroeger geen lieverdje', erkende hij. Voor alle feiten samen kreeg hij een werkstraf van 100 uur plus 100 uur voorwaardelijk. Aan de eigenaar van de Duitse auto moet hij 138 euro betalen voor een vernielde ruit. Daar moet de Surhuistervener aan meebetalen. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door


Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.6%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie


regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381