Account
Logo
Zoeken
9.9 °C

In de nesten gewerkt met twee valse aangiftes

do 3 juli 2014, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Een ex-inwoner van Drachten (33) heeft eind 2011 tot twee keer toe een valse aangifte gedaan. Dat bleek donderdag op de zitting van de politierechter. Op 21 november beweerde de man dat hij slachtoffer was van een zakkenroller. In de V&D in Groningen zouden zijn bankpas, zijn creditcard, zijn id-kaart en een telefoon zijn gestolen. Eind december deed hij opnieuw aangifte. Nu zouden er, opnieuw in Groningen, twee mobiele telefoons uit zijn schoudertasje zijn gestolen. De politie had het nodige speurwerk verricht.

Daaruit bleek dat de bank nooit een pas aan de Drachtster had verstrekt. De rekening waar de bankpas bij hoorde was een paar weken voor de diefstal vervallen. Ook bleek dat een van de twee mobieltjes die zouden zijn gestolen, een HTC, een paar weken voor de 'diefstal' was verkocht in een telefoonwinkel in Groningen. De politie had de telefoon aan de hand van het IMEI-nummer opgespoord. Toen de koop werd gesloten had de winkelier een kopie gemaakt van het id-bewijs waarvan de Drachtster had gezegd dat het in november was gerold. Ook het vermiste rijbewijs riep vraagtekens op. De man heeft nooit een nieuw rijbewijs aangevraagd.

De verdachte, hij verscheen donderdag niet op de rechtbank, kon destijds niet echt een geloofwaardige verklaring geven voor de reeks toevalligheden. Van de telefoon zei hij destijds tegen de politie dat die 'echt' was gestolen. Of hij ook wat heeft gezegd over hoe het kon dat de nieuwe eigenaar van de HTC in het bezit was van de boekjes en het doosje die bij de telefoon hoorden, werd op de zitting niet duidelijk. De officier van justitie eiste een werkstraf van 60 uur. 'Iemand die de politie zoveel werk bezorgt, mag zelf ook wel even de mouwen opstropen', aldus de officier. De rechter maakte er 40 uur van. Hij hield er rekening mee dat het om zeer oude feiten ging.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!



regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer