Account
Logo
Zoeken
9.7 °C

Stynsgeaster hobbyboer had uzi naast het bed

ma 30 juni 2014, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft maandag twee jaar cel plus een jaar voorwaardelijk geëist tegen de 77-jarige hobbyboer uit Augustinusga die op 15 december vorig jaar werd betrapt op het bezit van een pistoolmitrailleur. Het wapen lag naast het bed van de Stynsgeaster, die op dat moment logeerde bij kennissen in Kootstertille. De man werd door een arrestatieteam van zijn bed gelicht, nadat de politie ter ore was gekomen dat hij een wapen had. De politie was eerst bij hem thuis geweest omdat hij de volgende dag verplicht moest verschijnen op een zitting van de economische politierechter. Dat was omdat hij werd verdacht van het ernstig verwaarlozen van zijn dieren.

Op de boerderij van de man zijn controleurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), de Landelijke Inspectie van de Dierenbescherming (LID) en de Dierenpolitie in de loop der jaren op schrijnende toestanden gestuit. Zijn beesten zijn al verschillende malen in beslag genomen omdat de dieren ernstig verwaarloosd werden. Op 20 mei bepaalde de economische politierechter dat de man de komende twee jaar geen 'grote' dieren (paarden, geiten, varkens, honden) mag houden omdat hij niet in staat is om de beesten te verzorgen. Wat de verdachte betreft is het allemaal begonnen met de inbeslagname van zijn beesten. Daarna is hij verschillende malen de fout ingegaan.

Via de telefoon heeft hij een medewerker van de NVWA bedreigd, toen deze hem vertelde dat hij zijn dieren niet terug zou krijgen. De Stynsgeaster maakte vergelijkingen met de NSB en zei dat de inspecteur 'voor het vuurpeloton' moest. Een paar maanden later, in december 2012, werd er een hennepkwekerij aangetroffen op zijn boerderij. De man bleef wat vaag over de personen die achter de kwekerij zaten, maar de officier van justitie ging er vanuit dat de Stynsgeaster er van af heeft geweten. Nadat in januari het voorarrest voor het bezit van de uzi was afgelopen, kocht de man volgens de officier vrijwel meteen een ander wapen. Ditmaal werd er een enkelschots pistool met 49 kogelpatronen in zijn koelkast gevonden.

Ook hier zei de Tilster van dat hij er niets van af wist. Het wapen zou in koelkast gelegd zijn door mensen die hem een hak wilden zetten. De uzi was volgens hem gekocht door wat op de zitting 'de groep hobbyboeren' werd genoemd, een groepje kennissen van de Stynsgeaster. Tegen de reclassering had de verdachte gezegd dat de pistoolmitrailleur was aangeschaft om te voorkomen dat de mensen van de NVWA op zijn erf zouden komen. Hij had zijn pijlen vooral gericht op een lid van de Dierenpolitie die hij verweet dat hij hem alles had afgepakt. De officier van justitie hield bij haar eis rekening met de depressieve stoornis van de verdachte en de door een psycholoog geconstateerde beperkte verstandelijke vermogens. De officier wil dat de Stynsgeaster behandeld wordt voor zijn stoornis en dat hij na zijn vrijlating intensieve woonbegeleiding krijgt.
De Leeuwarder rechtbank doet op 14 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk


regionaal nieuws

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten



regionaal nieuws

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.6%
Nee  
19.9%
Geen idee  
25.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!