Account
Logo
Zoeken
10.4 °C

€ 2450 boete voor rappe schipper uit Oudega

ma 2 juni 2014, 15.30 uur

LEEUWARDEN - Een 46-jarige schipper uit Oudega (Sm.) deed in juli vorig jaar zijn uiterste best om uit de handen van de waterpolitie te blijven, zo bleek maandag op de zitting van de politierechter. De politie was op 19 juli op het Prinses Margrietkanaal bezig met de controle van een vrachtschip toen de speedboot van de Oudegaster met een behoorlijke snelheid aan kwam varen. Toen de man de politieboot zag, maakte hij rechtsomkeert en ging hij er met een rotgang vandoor.

De waterpolitie zette de achtervolging in, maar de patrouilleboot kon niet op tegen de 300 pk van de Oudegaster. De politie schatte dat de speedboot zeker 85 kilometer per uur voer terwijl 12,5 kilometer het maximum was. De Oudegaster voer zo hard dat de 25 opvarenden van een drijvend ponton dat op weg was naar het Veenhoopfestival vanwege de hoge hekgolven bijna overboord sloegen.

Dankzij de aanwijzingen van andere vaargasten kwam de politie de speedboot toch weer op het spoor. De Oudegaster was een zijsloot van de Langesloot ingevaren. Daar werd hij letterlijk het riet ingedrukt door de politieboot. Destijds zou de man gezegd hebben dat zijn autistische zoon achter het roer had gestaan. Daar werd op de zitting niet over gesproken.

De man heeft wel geprobeerd om zijn boot, die in beslag was genomen, met een smoes terug te krijgen. Hij had gezegd dat hij de speedboot nodig had om te kunnen varen voor een stichting voor hulpbehoevende kinderen. De politie zocht het uit en kwam tot de conclusie dat het verhaal niet klopte.

De Oudegaster had teveel gedronken. Hij is geen onbeschreven blad als het gaat om dronken of te snel varen. In 2010 kreeg hij van de rechter een boete van 380 euro omdat hij op 29 juli 2009 veel te hard en onder invloed had gevaren. In 2012 moest hij een boete van 190 euro betalen omdat hij weer te snel had gevaren. De man zal deze keer dieper in de beurs moeten tasten. Voor alle feiten bij elkaar gaf de rechter hem een boete van 2450 euro en een vaarontzegging van een half jaar.

De Oudegaster, hij verscheen maandag niet op de zitting, heeft uiteindelijk zijn boot weer teruggekregen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM