7.5 °C

ASC ontloopt directe degradatie

zo 20 april 2014, 19.04 uur

AUGUSTINUSGA - Zaterdag stond er voor ASC heel wat op het spel, Oostergo kwam op bezoek, dat er op papier er nog voor zorgen dat ASC nog voor rechtstreekse degradatie in aanmerking zou kunnen komen. ASC begon goed vanaf de aftrap, al binnen een minuut kreeg het een eerste mogelijkheid maar was niet doeltreffend. Oostergo was hierna wel meteen wakker en zette hier in de 3e minuut een goede mogelijkheid tegenover welke ook niet doeltreffend was. Het spel golfde op en neer, misschien dat Oostergo wel net het iets betere van het spel had, maar ASC deed hiervoor zeker niet veel onder. Na 37 minuten spelen kreeg ASC een tegenslag te verwerken, oudgediende Nico Brandsma mocht met 2 maal geel (terecht) vertekken, en moest het met 10 man verder. De beste kans op een doelpunt in het restant van de eerste helft was toch voor ASC, een 'voorzet' van Hille Wijma belandde zomaar op de paal en zo bleef het bij een 0-0 ruststand.

Na de pauze kwam er een fel ASC uit de kleedkamer, in de 48e minuut werd Marco de Haan weggestuurd en deze wist fraai Tamme de Boer te vinden die onberispelijk de 1-0 op het bord zette. Zonder 'oogstrelend' maar wel met veel inzet ging ASC verder, en viel het niet op dat het met een man minder speelde. De 2-0 van Tamme de Boer kwam uit een benutte penalty nadat Marco de Haan onreglementair werd afgestopt binnen de 16 meter. Dit was voor ASC natuurlijk een prima uitgangspunt met nog een kleine 40 minuten op de klok. ASC werd nu door Oostergo wat meer in het nauw geduwd, en moest het zich noodgedwongen wat meer beperken tot verdedigen. De aansluitingstreffer kwam voor Oostergo in de 66e minuut uit een strafschop van Sjoerd Zijlstra na hands van een ASC verdediger, wat ook als 'aangeschoten hands' had kunnen worden uitgelegd.

Het was bij ASC nu echt zaak om de gelederen achterin gesloten te houden, en deed het dit naar behoren. Oostergo werd alleen maar 'gevaarlijk' uit afstandsschoten en standaardsituaties, maar de verdediging en doelman van ASC hielden goed stand. De voor ASC verlossende treffer kwam er in de 87e minuut toen laatste man Arjen Vries de bal prima op Tamme de Boer gaf, die op zij beurt weer oog had voor de mee opkomende Johan Nicolai die het vonnis voor Oostergo voltrok en er 3-1 van maakte. Met deze uitslag kan ASC niet meer direct degraderen en is het, al zal het zeer moeilijk worden, nog mogelijk om zelfs nacompetitiete ontlopen, maar dan zal er op zijn minst moeten worden gewonnen van Leovardia dat op 3 mei in Leeuwarden de volgende tegenstander is, aanvang 14.30 uur.