5.5 °C

SC Veenwouden onderuit bij Rijperkerk

zo 20 april 2014, 12.27 uur

RYPTSJERK - Voor SC Veenwouden is het seizoen voorbij na de nederlaag van zaterdag in en tegen Rijperkerk. Het laatste sprankje hoop op een plaats in de nacompetitie verdween met deze nederlaag. Voor Rijperkerk betekende deze overwinning het vrijwel zeker ontlopen van rechtstreekse degradatie. Het zal via de nacompetitie handhaving in de 2e klasse moeten afdwingen. SC Veenwouden speelde met rouwbanden om en de wedstrijd begon met een minuut stilte. Dit ter nagedachtenis aan Eelke Krol, de afgelopen week zo plotseling overleden, vaste fotograaf van het eerste elftal van SC Veenwouden.

Na het eerste aftastende begin van beide zijden, was het SC Veenwouden dat het initiatief nam. Dat resulteerde al in de 7e minuut in een 0-1 voorsprong. Het was Albertjan van Zwol die een vrije trap mocht nemen op de rand van het strafschopgebied. Doelman Redmer Jorna verkeek zich en zag de bal in de uiterste hoek verdwijnen. SC Veenwouden hield het initiatief en ging op zoek naar een ruimere voorsprong. Rijperkerk kon met name aanvallend geen potten breken in deze fase van de wedstrijd. In de 24e en 26e minuut kreeg SC Veenwouden mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden.

Doelman Redemer Jorna had zichechter herpakt en voorkwam beide keren de treffer. Na een half uur spelen leek Rijperkerk zich wat te herstellen zonder dat het tot doelrijpe kansen kwam. De eerste kans kwam in de 41e minuut voor Rijperkerk. Uit een hoekschop kon de geheel vrijstaande Stefan Jeurink eenvoudig raak knikken, 1-1. Dat was een domper voor SC Veenwouden terwijl Rijperkerk moed putte uit de treffer. In de 44e minuut had Ygram Vrieling SC Veenwouden opnieuw aan een voorsprong kunnen helpen, maar zijn kopbal verdween rakelings naast het Rijperkerk-doel.

Rijperkerk kwam na de pauze duidelijk beter uit de startblokken dan SC Veenwouden. Dat resulteerde in de 52e minuut in de 2-1 voorsprong voor Rijperkerk. Joute van der Meulen speelde Johannes Meijer aan en tegen diens streep was doelman Coenraad van der Mark kansloos. SC Veenwouden was nu helemaal van slag en Stefan Jeurink kreeg in de 62e minuut de gelegenheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Na zich goed vrijgespeeld te hebben, zag hij zijn schuiver net naast het SC Veenwouden-doel verdwijnen.

Pogingen om de wedstrijd te doen kantelen ondernam SC Veenwouden wel, maar Rijperkerk hield goed georganiseerd vrij gemakkelijk stand. In de 81e minuut kreeg SC Veenwouden toch de kans op de gelijkmaker. Een slechte uittrap van doelman Redmer Jorna kwam voor de voeten van Wytze Veenstra. De doelman kon diens schot nog wegwerken maar de rebound kwam voor de voeten van Lammert-Jan Westerlaan. Deze kon niet profiteren want zijn zwakke inzet was een gemakkelijke prooi voor Jorna. Rijperkerk kon de wedstrijd verder eenvoudig uitspelen en daarmee de eerste zege in 2014 binnenhalen.