Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Burgumers tapten twee keer illegaal stroom af

do 10 april 2014, 19.45 uur

LEEUWARDEN - Begin 2006 doekte de politie een hennepkwekerij op in een woning aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan in Burgum. De bewoners hadden de stroom voor de meter afgetapt, ze werden in 2007 veroordeeld. Liander had de stroommeter uit de woning gehaald. De meter zou teruggeplaatst worden als de bewoners de illegaal afgenomen stroom terugbetaalden. Het ging om een bedrag van 8000 euro. Zoveel geld hadden de bewoners niet. In eerste instantie wekten ze stroom op met een generator. Toen de buren begonnen te klagen, 'regelden' de bewoners het anders.

De 44-jarige man, hij woont nu in Franeker, liet 'twee mannetjes' uit Leeuwarden komen die op de een of andere manier zorgden dat er weer elektriciteit in de woning was. Dat betekende dat er voor de tweede keer illegaal stroom werd afgetapt. Die situatie heeft tot september 2012 geduurd. Nadat de stroomtapperij werd ontdekt moest er opnieuw een boete betaald worden. Ditmaal vorderde Liander 4500 euro. De bewoners, ze zijn inmiddels uit elkaar, moesten zich donderdag voor de rechter verantwoorden, voor het stelen van de stroom en het beschadigen van de elektriciteitsvoorziening.

De vrouw zei dat het idee voor de hennepkwekerij en het illegale stroomtappen bij haar dominante ex-partner vandaan kwam. 'Zijn wil was wet', aldus de 45-jarige Burgumse. De vrouw heeft inmiddels de openstaande schulden betaald. Daar hield de rechter rekening mee door een geheel voorwaardelijke werkstraf van 90 uur op te leggen. De ex-partner kwam er een stuk beter van af. De man had zich bij de politie al op zijn zwijgrecht beroepen. Dat deed hij donderdag ook op de zitting van de politierechter. Die houding wierp zijn vruchten af. Omdat de rechter slechts beschikte over de verklaring van zijn ex-vrouw was er te weinig bewijs om de Franeker te veroordelen. Om een verdachte te kunnen veroordelen moeten er minstens twee bewijsmiddelen zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.1%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'