Account
Logo
Zoeken
7.4 °C

Weer 24 jaar cel in moordzaak Kootstertille

do 10 april 2014, 14.17 uur

LEEUWARDEN - De 49-jarige man uit het Harkema die op 2 februari 2008 Murkje de Vries uit Kootstertille dood schoot is in hoger beroep veroordeeld tot 24 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar geëist. De Harkemaster hield het dodelijke slachtoffer verantwoordelijk voor het stuklopen van zijn huwelijk. Voor hij de 36-jarige vrouw in de dakgoot van haar woning met twee schoten om het leven bracht, had de man zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend neergeschoten. Na een bezoek aan de kroeg had hij de auto van zijn ex bij de woning van de nieuwe vriend aan de Nijewei in Harkema zien staan.

De Harkemaster haalde een pistool en een voorhamer van huis en reed eerst naar de woning van de vriend van zijn ex. Hij schoot haar en haar vriend neer. Het mannelijke slachtoffer raakte levensgevaarlijk gewond, volgens de artsen was het een wonder dat hij de aanslag heeft overleefd. Hij is voor zijn leven gehandicapt. Na de schietpartij in Harkema reed de verdachte naar Kootstertille, waar hij met veel geweld de woning van Murkje de Vries binnendrong. De vrouw probeerde tevergeefs aan haar belager te ontkomen door het dak op te vluchten.

Nadat hij de vrouw had doodgeschoten, reed de Harkemaster naar Duitsland. Daar werd hij vroeg in de ochtend opgepakt. Zijn advocate stond op het standpunt dat haar cliënt agressief was geworden als gevolg van de anti-depressiva die hij had geslikt. Daardoor konden de gebeurtenissen hem niet worden aangerekend. Het hof oordeelde dat niet aannemelijk is geworden dat het medicijngebruik 'in relevante mate' heeft bijgedragen aan het gewelddadige gedrag van de verdachte. Hij werd volledig toerekeningsvatbaar geacht.

In tegenstelling tot het OM vindt het hof niet dat de man 'koel en berekenend' te werk is gegaan en dat de gevolgen voor de slachtoffers hem volledig koud laten. Daardoor viel de uiteindelijke straf lager uit dan de eis. De Harkemaster moet ruim 107.000 euro aan schadevergoedingen aan de slachtoffers en nabestaanden betalen. Mede door de onderzoekswensen van de verdediging heeft het zes jaar geduurd voor de zaak in hoger beroep behandeld kon worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie