Account
Logo
Zoeken
11 °C

Lening voor glasvezel Achtkarspelen

wo 5 februari 2014, 21.10 uur

BUITENPOST - Door een lening van de provincie Fryslân krijgt de stichting Glasvezelring Achtkarspelen het een stuk gemakkelijker om aan de slag te gaan met het uitrollen van glasvezel naar scholen en bedrijven in de gemeente Achtkarspelen. Zowel de gemeente Achtkarspelen als de provincie Fryslân faciliteren de stichting bij het realiseren van de glasvezelring.

Middels deze ‘lening’ van de provincie worden voorbereidingen mogelijk gemaakt voor de glasvezelaanleg naar alle woningen (Fiber to the Home). De gemeente hoopt met deze investering de condities voor glasvezel tot aan de woningen in Achtkarspelen structureel te verbeteren. Achtkarspelen gaat overigens niet investeren in de aanleg van glasvezel, maar gaat investeren in de buizen waar de glasvezels door heen kunnen. Door het oprichten van een coöperatie wordt het mogelijk dat de niet rendabele buitengebieden van Achtkarspelen aangesloten worden. Op lange termijn is de coöperatie winstgevend, aldus de gemeente.

De gemeente investeert samen met de regio Noordoost en de provincie zo'n 2 miljoen euro in het glasvezelnet, dat ondergebracht is bij de speciaal hiervoor opgerichte stichting. Deze stichting gaat een open glasvezelnetwerk voor ondernemingen, (overheids)instellingen en scholen in de gemeente Achtkarspelen aanleggen.

In totaal investeert de provincie 24 miljoen euro voor realisatie van diverse projecten in Friesland. Deze projecten stimuleren op lange termijn de leefbaarheid van de gebieden. Op korte termijn krijgt de werkgelegenheid een flinke stimulans. Deze bijdrage maakt deel uit van de investeringsagenda 'Wurkje foar Fryslân'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân


regionaal nieuws

Het regende lintjes in Achtkarspelen

Het regende lintjes in Achtkarspelen



regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel