Account
Logo
Zoeken
9.6 °C

Gratis parkeren houdt raad Dongeradeel bezig

vr 31 januari 2014, 1.09 uur

DOKKUM - Het gratis parkeren in de stad Dokkum houdt de gemoederen flink bezig. Op dit moment loopt er een proef in de stad waarbij er gratis geparkeerd mag worden op de randparkeerplaatsen. Daarnaast kan er in de binnenstad van 8.00 tot 11.00 gratis een auto worden gestald. In april van dit jaar zou de proef worden geëvalueerd, maar omdat die evaluatie er nog niet lag werd door het college besloten om de proef alvast te verlengen tot 1 juli. Een motie door de FNP was ingestoken zorgde voor flink wat beroering in de gemeenteraad afgelopen donderdagavond. De gemeenteraadsverkiezingen zijn duidelijk op komst.

De effecten van de proef gratis parkeren in Dokkum zijn door het college geëvalueerd, maar het kostenplaatje is nog niet bekend gemaakt. Ook de financiële consequenties voor de extra periode komen nog voor rekening van de gemeente Dongeradeel. Het punt is voor politieke partijen FNP, VVD, ChristenUnie en Algemeen Belang Dongeradeel van dermate groot belang, dat ze afgelopen donderdagavond een nieuwe gemeenteraad alvast tot het eind van 2014 aan gratis parkeren wilde verbinden. Zonder dat duidelijk was welke financiële consequenties er precies uit de algemene reserve betaald moet worden. Het CDA, Dongeradeel Sociaal en de PvdA gingen daar niet in mee. Samen met het college wisten de partijen de indieners van de motie er van te overtuigen de motie eerst aan te houden.

“Iederien wol itselde, mar it stiet der op in oare wize”, vatte wethouder Pytsje de Graaf de discussie over het parkeren rond middernacht samen. Toch waren er duidelijk verschillen op te merken tijdens de raadsvergadering. De PvdA-fractie nam al een voorschot op de evaluatie. “Ik tink dat we de boargers in sigaar út eigen doas joue”, aldus Johannes Bruinsma, die zeer kritisch is op het huidige parkeerbeleid. De CDA-fractie stelde vraagtekens bij de financiële dekking. Esther Hanemaaijer (CDA): “Zo’n greep uit de algemene reserve roept bij ons toch vragen op”. De partij is samen met het Algemeen Belang Dongeradeel (ABD) een van de belangrijkste voorvechters van gratis parkeren. “We willen ondernemers en inwoners niet langer in onzekerheid laten over gratis parkeren. De proef in april evalueren en een definitief besluit in juni”, aldus Hanemaaijer van het CDA.

Met name de FNP en de Christenunie speelden een dubieuze rol in het debat. Jouke Douwe de Vries (Dongeradeel Sociaal): “Oare partijen slagge ûs altyd om de earen mei in financiële ûnderbouwing”. Tijdens het debat rond de perspectiefnota werd nog een motie van de coalitiepartijen FNP, CDA en Christenunie aangenomen om geen nieuw beleid meer toe te staan. Alleen het CDA bleef bij dat standpunt. De motie die door de FNP was opgesteld werd uiteindelijk aangehouden. In april zal de evaluatie van het parkeerbeleid volgen. De nieuwe gemeenteraad mag aan de slag met de financiële consequenties van het parkeerbeleid tijdens de perspectiefnota in juni.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

regionaal nieuws

Koningsdag in Kollum afgesloten met Kingsday Festival

Koningsdag in Kollum afgesloten met Kingsday Festival

regionaal nieuws

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval in Oosterwolde

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval in Oosterwolde



kwijt / misdaad in je straat

Wie mist deze sleutel?

Wie mist deze sleutel?

regionaal nieuws

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten

regionaal nieuws

Eerste keer Koningsdag viering in Opeinde

Eerste keer Koningsdag viering in Opeinde


regionaal nieuws

Vier lintjes uitgereikt in Opsterland

Vier lintjes uitgereikt in Opsterland