Account
Logo
Zoeken
6 °C

Tbs geëist voor kinderlokker Drachten

vr 17 januari 2014, 21.27 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Thea Pitstra vindt dat een 50-jarige ontuchtpleger uit Drachten verplicht behandeld moet worden. De officier eiste vrijdag tweeënhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man heeft in de zomer van vorig jaar twee jonge meisjes van zes en zeven jaar onzedelijk betast. Hij wordt er ook van verdacht dat hij in Ureterp ontuchtige handelingen heeft gepleegd ten overstaan van twee meisjes van dezelfde leeftijd. Dat laatste ontkent de Drachtster. Ook zei hij vrijdag niets te weten van de ruim 8000 filmpjes en foto's met kinderporno die op zijn computer zijn aangetroffen. Op 13 juli vorig jaar heeft hij bij de speeltuin op de kruising van de Meer en de Geeuw in Drachten een meisje betast.

Het meisje had gezwommen en liep daar in haar bikini. Even verderop pikte de man zijn tweede slachtoffer op. Dit meisje zette hij achterop de fiets. Hij nam het meisje mee naar het schoolplein aan de Flevo. Daar heeft hij haar betast en heeft hij zichzelf bevredigd. 'De angst van iedere ouder', zei Pitstra. De meisjes waren doodsbang, maar ze gaven desalniettemin een goed signalement van de dader. De man had onder andere een moedervlek boven het linkeroog. Twee dagen later zagen politieagenten een man bij het gebouw van Zienn aan de Stationsweg die aan het signalement voldeed. Het was de verdachte, hij woonde destijds in de woonvoorziening van Zienn.

De man ontkende aanvankelijk, tot er een dna-match kwam. Zijn sperma was gevonden op het schoolplein. Hij beantwoordde ook aan het signalement dat twee meisjes enkele weken eerder hadden gegeven van een vreemde man die hen had benaderd. De meisjes speelden in een hut in een bos bij Ureterp, toen een man hen aansprak. In de hut heeft hij een van de meisjes aangeraakt en heeft hij aan zijn geslachtsdeel gezeten. Hij zou de meisjes geld hebben beloofd als ze in de hut zouden blijven. Ook zou hij ze belet hebben de hut te verlaten. De verdachte ontkende in Ureterp te zijn geweest. Een psycholoog en een psychiater concludeerden dat de kans dat de Drachtster nogmaals de fout ingaat 'zeer hoog' is.

De man is vier keer eerder veroordeeld voor een zedendelict, drie keer ging het om minderjarigen. Hij is zwakbegaafd en hij heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij beschouwt zichzelf niet als pedofiel, de psychiater vindt dat hij dat wel is. De deskundigen zijn het erover eens dat alleen een gedwongen behandeling op zijn plaats is. De moeder van een van de meisjes verwoordde haar gevoelens in een door haarzelf voorgelezen slachtofferverklaring: 'Als moeder gun ik deze man geen plek in de maatschappij'. Haar dochter ondervindt, net als de andere slachtoffers, nog steeds dagelijks de nare gevolgen van wat haar is overkomen.
De Leeuwarder rechtbank doet op 31 januari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie








regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe