16.1 °C

DOS doet zeer goede zaken tegen Dovo

zo 8 december 2013, 12.44 uur

KOLLUMERSWEACH - Het eerste herenteam van DOS heeft zaterdag zeer goede zaken voor de ranglijst gedaan door thuis met 4-0 (25-22, 25-05, 25-18, 25-22) te winnen van naaste concurrent Dovo/Hujades. De ploegen hielden elkaar in de eerste set in evenwicht, maar in het vervolg was de thuisploeg de bovenliggende partij. In de laatste set maakte DOS het door enkele individuele fouten nog spannend, maar Dovo was niet bij machte de set te beslissen.

Coach Appie Hietkamp startte met dezelfde basis als de vorige wedstrijd tegen Far Ut en dat betekende dat Pieter van der Wal, Douwe Kooistra, Wouter de Vries, Gerrit de Beer, Hielke Broersma en Cornelis van Slageren in het veld stonden en Peter Wolters en Kees Kloosterman op de bank plaats namen. De ploeg begon wisselvallig aan het duel. Er werd goed geserveerd, maar aanvallend lieten enkele spelers nog wat steekjes vallen. Vooral Cornelis van Slageren was nog niet scherp in deze fase van de wedstrijd. Dovo zat echter met hetzelfde probleem en zo hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Pas rond de 20-20 lukte het DOS door een goede aanval van uitblinker Douwe Kooistra en een kleine serviceserie van Wouter de Vries om afstand te nemen en de set te beslissen.

DOS had een enorme boost gekregen door deze setwinst en zette die energie om in goed spel in de tweede set. Dovo echter bleef met een kater zitten, want de ploeg had echt wel kansen gehad om de eerste set te winnen, en kwam de klap niet te boven. De eerste punten kwam de ploeg nog goed mee, maar toen man van de wedstrijd Pieter van der Wal op de service kwam was het gedaan met de aspiraties van de Doezumers. Geen pass kwam meer aan en als dat wel het geval was dan werd de aanval verprutst of afgeblokt door de netverdediging van DOS. De set ging met grote cijfers verloren.

De overige sets leken een formaliteit te worden, maar toch rechtte Dovo de rug in de die sets. Er werd vooral via de buitenkanten goed aangevallen door de diagonaal en dat zorgde zelfs voor een kortstondige voorsprong. DOS werd door de goede services, van onder andere Hielke Broersma en opnieuw Pieter van der Wal, en dito set-ups van Gerrit de Beer, echter al snel weer de bovenliggende partij met een comfortabele 18-10 voorsprong tot gevolg. Die werd uiteindelijk gemakkelijk vast gehouden.

Voor het eerst dit seizoen leek een 4-0 in zicht, maar dan moest de ploeg wel op dezelfde voet doorgaan. Dit verzuimde de ploeg echter. Dovo aan de andere kant ging op dat moment meer ‘va banque’ spelen en zo ontstond er eenzelfde situatie als in de eerste set. Even overwoog coach Hietkamp om te wisselen, maar DOS ondernam net als in die eerste set het meeste initiatief, dus was een wissel niet noodzakelijk. Ondanks enkele servicefouten en aanvallende fouten aan het eind van de set, waardoor het nog 22-22 werd, werd de set terecht gepakt. Twee splijtende aanvallen van Douwe Kooistra en Wouter de Vries en een direct servicepunt van Cornelis van Slageren zorgden voor de eerste 4-0 zege van dit seizoen.

DOS is door de verdiende vijf punten geklommen van de elfde naar de achtste plek op de ranglijst en heeft ineens weer zicht op de middenmoot. Dovo/Hujades is aan de andere kant door de nederlaag gezakt naar de elfde plek en moet komende week tegen De Plakkers winnen om niet op de laatste plaats terecht te komen. DOS heeft de moeilijke uitwedstrijd tegen koploper CoVoS op het programma staan, maar na de goede prestatie van vandaag kan er zomaar een verrassende uitslag neergezet worden.