Account
Logo
Zoeken
10 °C
Mogelijk noodbrug voor Kootstertille
Foto: Geert Huisman

Mogelijk noodbrug voor Kootstertille

di 19 november 2013, 22.10 uur

KOOTSTERTILLE - De provincie Fryslân overweegt een noodbrug aan te leggen over de beschadigde brug van Kootstertille. Door deze noodbrug kan ook het vrachtverkeer weer over het Prinses Margrietkanaal. De provincie ontdekte vorige week dat de brug ernstige schade heeft opgelopen aan een pijler. Daarom werd er een verbod ingesteld voor vrachtverkeer.

Het idee van de noodbrug is dinsdagavond door de provincie geopperd tijdens een bijeenkomst voor lokale ondernemers. Veel bedrijven moeten momenteel zo'n 30 km omrijden omdat ze niet met hun vrachtwagens of bussen over de brug mogen rijden.

Militaire Bailey brug
De noodbrug is een zogenaamde Bailey brug die met losse componenten in elkaar gezet kan worden. De brug is vier meter breed en kan maximaal 45-50 ton dragen. Deze noodbrug wordt dan over de beschadigde brug gelegd. De provincie kwam met het voorstel om lokale ondernemers tegemoet te komen zodat vrachtverkeer over de brug kan. Het kost echter wel een week tijd om de noodbrug aan te leggen. Ook het gewone autoverkeer ligt dan een week stil. Een ander nadeel van de noodbrug is dat het verkeer er alleen (wisselend) in één richting over heen kan rijden.

De brug kan ook gerepareerd worden zonder een noodbrug. In dat geval zal het vrachtverkeer maandenlang moeten omrijden. Het is de bedoeling dat het gewone autoverkeer zo weinig mogelijk last zal hebben van de werkzaamheden.

Communicatiefout na aanvaring
Op vrijdag 25 oktober werd de brug rond 0.30 uur aangevaren door een tanker. Het duurde tot na 8.00 uur in de ochtend voordat het verkeer op de brug stilgelegd werd. Het brugdek stak toen 7 centimeter uit. De provincie gaf dinsdagavond toe dat er een communicatiefout is gemaakt. De schipper had de aanvaring namelijk wel direct gemeld maar er is niet direct actie ondernomen. De provincie zegt verder alle schade te vergoeden aan automobilisten die schade opliepen met hun voertuig.

Grote schade aan brug
Sietze Bijker van de provincie sprak dinsdagavond van een 'behoorlijke optater'. Eén van de pijlers onder de brug is daardoor 10 centimeter verschoven nadat een lege chemicalien-tanker tegen de brug voer. Ruim twee weken na de aanvaring werd de omvangrijke schade pas duidelijk bij een tweede inspectie door duikers. De brug ging toen per direct dicht voor vrachtverkeer om de constructie te ontlasten. Een rapport moet uitwijzen hoe groot de schade werkelijk is. De provincie verwacht dat het nog maanden gaat duren voordat de brug volledig gerepareerd is.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal