Account
Logo
Zoeken
11.3 °C

Op de foto staan: Jouke Dantuma, Oebele Vries, Jacob Jongsma van Stichting Driezumer Tolhús en nieuwe eigenaar Wil Kooistra

Nieuwe bestemming Driezumer Tolhús

do 10 oktober 2013, 10.50 uur

DRIEZUM - Begin dit jaar heeft de Stichting Driezumer Tolhús Wil Kooistra uit Twijzelerheide benaderd met de vraag of ze geïnteresseerd was in een mogelijke samenwerking voor de exploitatie van het oude pakhuis, op de plek waar eerder het Driezumer Tolhús heeft gestaan.

Het idee van de Stichting was om het pakhuis geheel te restaureren en er een verdieping op te maken. Op de benedenverdieping zou een informatiecentrum komen, op de bovenverdieping een kleinschalig recreatieverblijf. Helaas bleek de financiële haalbaarheid voor deze vorm en opzet niet aanwezig en heeft de Stichting gekeken naar een alternatief. Dit alternatief bestaat uit het overdragen van het gebouwtje en bijbehorend perceel aan Wil Kooistra. Dit op dezelfde wijze als waarop de Stichting het destijds heeft verworven van de provincie Fryslân. Men gaf hierbij aan dat – waar mogelijk – invulling zou worden gegeven aan eerder gemaakte afspraken met de provincie Fryslân. Kort gezegd komt het erop neer dat de nieuwe eigenaar zoveel mogelijk recht probeert te doen aan het historische karakter van Trekweg/Trekvaart en ruimte biedt aan de provincie Fryslân voor het plaatsen van onder andere parkeervoorziening, (picknick)bank, fietshek en informatiepanelen.

Wil Kooistra is van plan om het huidige – in verval geraakte - gebouwtje te verbouwen tot kleinschalig recreatieverblijf voor maximaal vier personen. De inrichting zal sober zijn, maar wel zodanig dat een verblijf voor een weekeind of midweek mogelijk is. In reclame-uitingen zal het historisch karakter van de plek en het gebouwtje steeds benadrukt worden. Ze richt zich ondermeer op wandelaars, fietsers en watersporters. Het huisje zal de naam 'Driezumer Tolhús' krijgen. Dit heeft de Stichting als voorwaarde gesteld en deze eis is in de koopakte opgenomen. Wil Kooistra runt een theeschenkerij en Bêd & Brochje in Twijzelerheide en ze ziet dit als een mooie aanvulling hierop.

De gemeente is positief over het plan en de Raad heeft er inmiddels mee ingestemd. De verwachting is dat eind van dit jaar kan worden begonnen met de verbouw. Momenteel is ze bezig met een soortgelijk project en wel het voormalige gemaal aan de Zwemmer tussen Driezum en De Westereen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68%
Ja, op aanvraag  
14.1%
Nee  
18%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk