Publicatie: 
za 07 september 2013 17.35 uur

Burgemeester Van Aitzema terug in Dokkum

DOKKUM -

Zaterdagmorgen heeft burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel uit handen van Ihno Dragt een boek gekregen onder toeziend oog van burgemeester Van Aitzema die 300 jaar geleden burgemeester in Dokkum was.

Van Aitzema is na zijn vertrek, weer terug op zijn vertrouwde stek. Toen (1697) ontving hij hoog bezoek uit Rusland; een gebeurtenis die hij liet vastleggen op een schilderij dat in het stadhuis hangt.

Over dat schilderij en het leven van de burgemeester, toen de rijkste man van Dokkum, is door de Stichting Historia Doccumensis een boek uitgegeven. Burgemeester Van Aitzema, zijn vrouw en graaf Fjodor uit Rusland waren vanmorgen bij de overhandiging aanwezig.

De boekuitreiking is een opmaat naar de Open monumentendag Dongeradeel op zaterdag 14 september. Burgemeester Van Aitzema, zijn vrouw en graaf Fjodor zijn dan in museum Het Admiraliteitshuis te vinden. Naast dit tableau vivant is daar een mini-expositie te zien over de burgemeester en de gouden burgemeesterspenning die hij in 1705 liet maken.


© Jochem Wiersma

 
REGIONAAL NIEUWS
 
ONDERNEMEND NIEUWS
 
SPORTNIEUWS