Account
Logo
Zoeken
6.9 °C
Foto: Geert Huisman

SKS Luidbejubelde zege voor Huizum

do 25 juli 2013, 17.36 uur

LANGWEER - Langwar – Het hele omsittend laach ging donderdagmiddag uit z’n dak toen Huizum als eerste werd afgeschoten. Iedereen gunde het de mannen van Huizum, jarenlang toch drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn. Het was zeker niet de mooiste wedstrijd, die op de Langweerder Wielen, maar het spannende en bij deze lichte weersomstandigheden zenuwslopende slot maakte veel, zo niet alles goed.

En dan ook nog eens een onwaarschijnlijke winnaar. Maar dat zou de Huizumers allemaal worst wezen, ze wonnen en dat was lang niet gebeurd, zo lang, dat de meesten het zich niet eens meer konden herinneren. En dus kan deze SKS-reeks voor Lodewijk Meeter en zijn mannen niet meer stuk, wat er verder ook gebeurt. Als wedstrijd had het niet zo veel om de hakken, maar dat was merendeels te wijten aan de wind, een situatie die deze reeks tot nu toe kenmerkt. Ook nu viel de wind helemaal weg, zodat de veertien skûtsjes hulpeloos lagen te dobberen en de schipper een sigaar moest opsteken om te kijken waar de wind vandaan kwam. En die rook, die steeg af en toe recht omhoog.

Maar daar stond tegenover dat er ook zo nu en dan een vlaagje, ‘in sigentsje’ ontstond boven de spiegelende Wielen. Dan kleurde het water even donker en wist iedereen: ‘daar is het te doen’. Maar ja, hoe kom je daar… Het was zo’n privévlaagde dat Lodewijk Meeter na een uiterst moeizame start waarbij Grou wegens te vroeg starten helemaal terug moest, in staat stelde de kop te nemen. Terwijl de verzamelde concurrentie het nakijken had, stuurde het it Doarp Huzum met een lekker gangetje naar de bovenste boei van de kleine driehoeksbaan. Ja, en dan lig je gauw een eind vooor natuurlijk, als jij wel vaart en de rest niet.

In de slotronde, eigenlijk het eerste rak van die tweede ronde, de finish was inmiddels gelegd, leek hetalsnog mis te gaan bij de Huizumers. Het was Joure dat akelig en voor Lodewijk Meeter unheimisch, dichtbij kwam. Geen wind bij Huizum, een minuscuul briesje bij Joure. Ze zullen aan boord bij Huizum bijkans een stijve nek hebben overgehouden aan het achterom kijken. Maar blijkbaar had Lodewijk Meeter een kaarsje gebrand voor Aeolus en dat gebaar had de god van de wind mild gestemd. Hij draaide de windkraan voor Joure even dicht ten faveure van Lodewijk Meeter en dus kon die nog net op tijd even ‘sok sette’. Het leverde hem enzijn mannen een prachtige en luid bejubelde zege op.

Niet het dak, maar het dek bij it Doarp Huizum ging er zowat af, euforische vreugde dus. Een beste zaak deed Grou, dat weliswaar niet verder kwam dan een achtste plaats, maar gegeven het feit dat de Grousters bij het ingaan van de tweede en laatste route nog stijf laatste lagen, was dat een opmerkelijk opmars.

Het weer? Het weer was prachtig, vooral voor vakantiegangers. Voor zeilers, skûtsjesilers in dit geval, was het een regelrechte ramp. Weinig of helemaal geen wind die dan ook nog een schiftte als een tol. Hij kwam, met andere woorden, van alle kanten. Maar die finish, die overwinning van Huizum, dát was het verhaal van deze wedstrijd bij Langweer., een schitterend verhaal!

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.5%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.4%
Geen mening  
28.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!