Account
Logo
Zoeken
5 °C
Foto: Tino Broekstra

Vliegveld Drachten dicht na onenigheid

di 9 april 2013, 8.44 uur

DRACHTEN - Afgelopen zondag vonden voorlopig de laatste vluchten plaats op Vliegveld Drachten. Maandag werden de deuren door de beheerder van het vliegveld (Stichting Vliegveld Drachten) tot nader order gesloten. De oorzaak betreft onenigheid over landingsgelden.

Sinds 2012 is een nieuwe regeling van kracht geworden waarbij nieuwe afspraken zijn gemaakt over vergoedingen die betaald moeten worden aan Stichting Vliegveld Drachten. De tarieven zijn voor de Vliegclub Fryslân langzamerhand niet op te brengen. Vooral vanwege het feit dat niet-leden minder hoeven te betalen voor het gebruik van het vliegveld. Door de nieuwe regeling is de club 20% tot 25% van de leden kwijt geraakt.

Volgens de gemeente Smallingerland, eigenaar van het vliegveld, heeft de stichting Vliegveld Drachten vorig jaar - na vele gesprekken - afspraken gemaakt met de vliegclub over de inzet van vrijwilligers bij de uitvoering van de havendiensten en het gebruik van het veld door de vliegclub. Recent heeft de vliegclub te kennen gegeven met de gemaakte afspraken niet langer uit de voeten te kunnen.

De stichting is daarop in gesprek gegaan met alle bij het veld betrokken partijen en heeft gevraagd met een gezamenlijk voorstel te komen. Dat is volgens de gemeente niet gebeurd. Het bestuur van de stichting heeft daarop besloten om de bestaande havengeldregeling te handhaven en een aantal kosten te vergoeden, maar geen vergoeding toe te kennen voor de inzet van vrijwilligers. Dit was voor de vliegclub niet acceptabel.

Omdat een veilige uitvoering van de havendiensten niet meer gegarandeerd konden worden, is besloten om vanaf 8 april het vliegveld te sluiten. De stichting praat met diverse bij het vliegveld betrokken partijen om uit de gerezen problemen te komen. Alle vliegtuigen van de vliegclub zouden van het vliegveld zijn vertrokken. Een aantal zou staan in een weiland bij Grootegast in de buitenlucht. Om 'wegwaaien' te voorkomen zouden ze met touwen vastgezet zijn.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!