Account
Logo
Zoeken
13.2 °C
© Jochem Wiersma

Einde duikteam brandweer NO-Fryslân

wo 10 oktober 2012, 22.50 uur

DAMWALD - Woensdagavond hebben de brandweerduikers van Damwâld hun laatste oefenavond gehouden.

Met gemengde gevoelens draaiden de mannen hun laatste oefening als duikers van de brandweer.
Vanwege bezuinigingen bij de brandweer blijven er van de zes duikteams in Fryslân maar twee over.

Voor Noord-Oost Fryslân betreft dit de duikteams van Damwâld en De Westereen, die op 1 November moeten stoppen. Eerder al werden de duikerploegen van Heerenveen en Harlingen opgeheven.

In Fryslân blijven alleen de duikers in Leeuwarden en Sneek over en komen er 10 oppervlakte redteams die met een soort grote surfplank en een redlijn van 200 meter vanaf het water reddingswerkzaamheden moeten verrichten.

Volgens de duikers van Dantumadiel is de burger van deze bezuingingsmaatregel de dupe, temeer omdat de toegezegde oppervlakte redteams nog steeds niet operationeel zijn.

Eigenlijk hadden de duikteams van Damwâld en De Westereen al in November 2011 moeten stoppen. Maar omdat de brandweer toen geen vervangende oplossing kon bieden, is in overleg met de burgemeester van Dantumadiel en de regionaal commandant van de brandweer besloten om de duikers een jaar langer door te laten gaan. Zo kreeg de brandweer een jaar langer de tijd om de vervangende oppervlakte redteams op te tuigen.

De regio Noord-Oost Fryslân is straks voor duikongevallen aangewezen op een oppervlakte redteam die vanuit Burgum moet komen, aangevuld met duikers die vanuit Leeuwarden moeten aanrijden.

Slachtoffers zullen straks in het ergste geval meer dan dertig minuten hun adem moeten inhouden, voordat een duiker van de brandweer hen te hulp kan schieten.

De duikers willen benadrukken dat ze snappen dat er bezuinigd moet worden, maar ze kunnen niet begrijpen dat er tot op heden nog geen goed alternatief is. Als brandweerman en hulpverlener -wat deze mannen in hart en nieren zijn-, is dit aan de burger niet uit te leggen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland