Account
Logo
Zoeken
5.3 °C

Mislukte overval Drachten: eis 3 jaar

di 11 september 2012, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Roelof de Graaf is ervan overtuigd dat twee broers uit Groningen op 31 mei geprobeerd hebben een overval te plegen op een woning aan de Oude Slingeweg in Drachten. De officier eiste dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank respectievelijk drie jaar en 16 maanden cel. Twee mannen belden 's avonds om half 10 aan bij de woning. Omdat de 64-jarige bewoner het niet vertrouwde, deed hij de deur niet open. De twee mannen gingen er vervolgens vandoor. De Groninger broers werden even later 100 meter verderop door twee agenten aangehouden. De agenten wisten op dat moment nog niets van de overvalpoging.

De broers, 26 en 28 jaar oud, werden opgepakt omdat ze voldeden aan het signalement van twee mannen die de avond ervoor met bivakmutsen op het hoofd door twee spelende jongetjes werden gezien toen ze op de Zuiderhogeweg uit de bosjes stapten.
De Graaf verdenkt de jongste van de broers ook van een overvalpoging in De Wilgen. Op 7 maart 2012 drong een onbekende man 's middags tegen vieren een woning aan de Biskopswei binnen. De overvaller drukte de bewoonster tot twee keer toe een stroomstootwapen tegen het lijf.

De vrouw verweerde zich met een zware kandelaar waarop de overvaller ervandoor ging. De broers bleven beide stug volhouden dat ze niets met de overvallen te maken hebben.
De jongste was op 31 mei in Drachten juist omdat hij zelf slachtoffer was geweest van een overval. De avond ervoor zou hij bij een gewapende overval bij een fietstunneltje in Groningen van maar liefst 9500 euro zijn beroofd. Via via had hij gehoord dat de overvaller in Drachten woonde, vlakbij het adres dat dezelfde avond was overvallen.

Zijn broer wist helemaal van niets. Hij wist niet beter dat hij zijn jongere broer naar diens vriendin moest brengen. Dat hij en zijn broer allerlei spullen bij zich hadden die erop zouden kunnen duiden dat ze snode plannen hadden, was volgens het tweetal puur toeval. De twee hadden maskers onder hun capuchon. De jongste had duck-tape, tie-rips, een stroomstootwapen en een verrekijker bij zich. Dat was volgens de verdachte uit voorzorg meegebracht, voor als zijn overvaller agressief zou worden. Zijn broer had een dolkmes op zak.

Het dossier loopt niet over van bewijs. De jongste van de broers was volgens de gegevens van zijn gsm op het moment van de overval in De Wilgen. Het slachtoffer heeft echter verklaard dat zij door een blanke man is overvallen. Een getuige heeft na de overval een man zien lopen die waarschijnlijk een masker op had. De Graaf noemde de verklaringen van de broers 'volstrekt ongeloofwaardig'. De twee zijn volgens hem maar met één doel naar Drachten gegaan: om een overval te plegen. De Graaf eiste voor de jongste broer 3 jaar cel en 1 jaar voorwaardelijk. Voor de andere verdachte eiste hij 16 maanden cel plus 8 voorwaardelijk. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381