Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Skûtsjesilen Terherne

wo 1 augustus 2012, 20.03 uur

TERHERNE - Terherne – Beter zul je ze zelden vinden, omstandigheden voor skûtsjesilen als die van woensdagmiddag in Terherne. Prachtig weer, een heerlijke temperatuur en een straffe wind uit richtingen tussen zuid en zuidoost. Voeg daarbij de tot nu toe verreweg meest interessante wedstrijd in de editie 2012 en je komt aan een skûtsjesgerecht dat verrukkelijk smaakte en dat alle smaakpapillen activeerde. Een middag dus voor superlatieven!

Dat was het helemaal voor Gerhard Pietersma die met zijn bemanning het skûtsjes van Earnewâld naar de tweede zege in deze nog prille reeks stuurde. Was de zege op de Veenhoop nog omgeven met wat scepsis aangaande de vreemde startprocedure, deze hier op het Snekermeer bij Terherne telde, en hoe! Want de Earnewâldsters maakten er een prachtige wedstrijd van waarbij bleek dat het skûtsje met name ‘by de wyn op’, als een speer liep en vaak een paar graden hoger aan de wind kon varen dan de concurrentie. Ja, en dan kun je afstand nemen van de anderen, immers: ‘loefhâlden wint’.

Met andere woorden: wie het hoogste aan de wind kan varen wint altijd. Volgens insiders was het mede te danken aan de nieuwe fok die Gerhard Pietersma zelf heeft ontwikkeld samen met adviseur Wiebe Kort, zelf zeilmaker en ‘betûft’ zestienkwadraatzeiler. Hoe het ook zij, die fok stond er als een mes op en misschien kwam daar die extra hoogte vandaan kwam. Maar het was niet alleen Earnewâld deed het uitstekend, in feite gold dat voor alle veertien skûtsjes. Nou, nee, geen veertien maar dertien schepen omdat Sneek heel sneu op eigen water al voor de start schade opliep aan de opsteker en het wedstrijdwater moest verlaten. De start was overigens tamelijk chaotisch en de reden daarvoor was dit keer het wedstrijdcomité. Dat versleepte midden in de startprocedure nota bene de bovenste startboei en dat leverde wonderlijke taferelen op. Dat chaotische beeld werd nog versterkt toen de eerste start alsnog werd goedgekeurd en er slechts een paar skûtsjes opnieuw moesten starten. Pas na minuten kwam er alsnog het sein dat er een algemene valse start was geconstateerd.


En dus moest alsnog iedereen terug en moest er opnieuw gestart worden. En daarna ontwikkelde zich een wedstrijd die alles in zich had wat skûtsjesilen zo aantrekkelijk maakt: prachtige, welhaast ideale omstandigheden, een felle strijd om elke meter Snekermeer en een souvereine winnaar.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!