Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

Tactisch solar-varen naar Dokkum

za 14 juli 2012, 11.20 uur

DOKKUM - De één na laatste etappe van de DONG Energy Solar Challenge ging vrijdag van Franeker naar Dokkum en was voor veel teams een grote uitdaging. Met weinig zon en veel regen kwam het bij alle deelnemers aan op tactisch varen. Gowrings Continental BV (T82) wint deze vierde etappe in de Topklasse. De boot finishte in een tijd van 2 uur en 27 minuten. In de Challenge A kwam de Sinnetapper (A12) uit Leeuwarden als eerste over de finish in een tijd van 3 uur en 30 minuten. Midnight Sun Finland (B55) kwam in een tijd van 3 uur en 58 minuten over de finish in Dokkum.

Het was een natte vierde etappe. Om 9.00 uur vertrokken de teams uit Franeker richting Dokkum, met om 16.00 uur een herstart in Birdaard. Tijdens deze etappe moesten de boten voor het eerst door de sluizen bij Wier en Oude Leije. Dat was volgens projectdirecteur Albert Bosscha wel even spannend, maar voor zowel de teams als de organisatie is het goed verlopen. ‘Het was een bijzondere dag met veel regen. En dus was het afzien voor de teams.’ Voor hoofd Technische Commissie Joris Melkert was de regen echter een geschenk uit de hemel. ‘Ik had gehoopt een dag met alleen maar regen. Op technisch gebied hebben veel boten laten zien wat ze waard zijn. Vandaag ging het om de tactiek.’

Schipper Joop Steenman van Gowrings Continental BV (T82) is de winnaar in de Topklasse en leider van het klassement doet er alles aan om de winst niet meer uit handen te geven. ‘Wij doen voor de derde keer mee en werden altijd tweede. Deze keer gaan we voor de overwinning, anders krijg ik een klein minderwaardigheidscomplex’, zegt Steenman met een knipoog. ‘Maar we zijn nog niet bij de eindstreep, dus er kan nog van alles gebeuren.’

Pech was er voor het Delta Lloyd Solar Boat Team (T84) uit Delft. Zij konden niet finishen wegens een lege accu. ‘Het was echt vrijdag de 13de voor ons’, aldus Tjerk Plantinga. Door de pech van vandaag denkt het team morgen geen podiumplek meer te kunnen halen. Het Private Energy Solar Team (T83) uit Leeuwarden probeert zaterdag te profiteren van de pech van het Delta Lloyd Solar Boat Team. ‘Wij zetten alles op alles om morgen als tweede te eindigen in het eindklassement’, aldus teamleider Gerard van der Schaar. Het team heeft tactisch gevaren en wist vandaag een goede tijd neer te zetten. Zij finishten als tweede met een verschil van slechts acht minuten op de nummer 1.

Ook het Drenthe College Solar Team (B51) kon wegens problemen met de aandrijving niet finishen vandaag. Het team denkt dat ze de problemen vanavond op kunnen lossen, zodat ze morgen gewoon aan de start verschijnen. Het team Antwerp Maritime Academy (A3) had ook problemen en kon niet finishen vandaag. Zaterdag is de laatste dag van de DONG Eenergy Solar Challenge. De teams starten om 10.00 uur uit Dokkum. Om 14.00 uur is de herstart bij de Grote Wielen, van waar de teams hun laatste kilometers varen richting de finish in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Uitslag 13 juli: Franeker – Dokkum

Topklasse

1 Gowrings Continental BV (T82), Maasdam: 2.27’.41’’
2 Private Energy Solar Team (T83), Leeuwarden: 2.35’.23’’
3 Cedarville University (T86), USA: 3.18’.34’’

Challenge A

1 Sinnetapper (A12), Leeuwarden: 3.30’.43’’
2 NHL Solarboat Racing (A13), Leeuwarden: 3.35’.11’’
3 Solarteam ROC Friese Poort Sneek (A8), Sneek: 3.40’.39’’

Challenge B

1 Midnight Sun (B55), Mikkeli, Finland: 3.58’.58’’
2 Energa Gdansk University of Technology Poland (B54) 4.03’.45’’
3 Marne College 4, (B53) Bolsward: 4.29’.41’’

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer