Account
Logo
Zoeken
8 °C

Drie varianten voor Gemaal Lauwersoog

wo 9 mei 2012, 9.55 uur

LAUWERSOOG - Het resultaat van de studie voor de realisatie van een gemaal op Lauwersoog is op dinsdag gepresenteerd aan de opdrachtgevers: de algemene besturen van Wetterskip Fryslân en waterschap Noorderzijlvest. Zij hebben kennisgenomen van een basisuitvoering en drie mogelijke varianten voor het gemaal dat nodig is voor veiligheid en natuurbeheer. Ook zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn nu duidelijk.

In de studie (business case) zijn de kosten, die verbonden zijn aan het gemaal, uitgewerkt. De bouw van het gemaal zal bij benadering € 177 miljoen gaan kosten. Er zijn drie varianten onderzocht die aan het gemaal extra functies toevoegen en daarmee een versterkend effect hebben op specifieke kenmerken in de omgeving. De varianten zijn, in volgorde van oplopende impact: natuurbeleving, recreatiepoort en kenniscluster. De bijkomende kosten van deze varianten worden geraamd op € 0,7 miljoen, € 2,3 miljoen en € 6,3 miljoen.

Het gemaal moet voor 2030 worden gebouwd om de veiligheid van mens en dier te garanderen. De waterschappen zorgen voor deze waterveiligheid. Tien jaar eerder bouwen, dus voor 2020, levert winst op voor de natuur in het Lauwersmeer. Het eerder bouwen van het gemaal kost bij benadering € 42 miljoen extra. Dit kan alleen worden gerealiseerd als zowel de provincies Groningen en Fryslân als het Rijk hier financieel aan bijdragen.

De studie is een uitwerking van de intentieverklaring waarin Rijk, provincies en waterschappen overeengekomen zijn zich gezamenlijk sterk te maken voor het eerder realiseren van het gemaal. Op basis van de studie zullen de waterschappen in overleg met de provincies Groningen en Fryslân en het Rijk de mogelijkheden van financiering nader bespreken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof