Account
Logo
Zoeken
9.5 °C
© Arjan de Boer

Brandweerwedstrijden in Ureterp

za 28 april 2012, 21.08 uur

URETERP - Het voormalige Multimerk pand aan de Weibuorren in Ureterp was zaterdag het toneel van de provinciale brandweerwedstrijden in de klasse TAS-HD. Elf korpsen streden hier om de prijzen en een plekje voor de gewestelijke wedstrijden. Het brandweerkorps van Ureterp had een scenario uitgezet waarbij het gebruikte pand voor deze gelegenheid werd omgedoopt tot motorclub 'burnout'.

Het verrassende en uitdagende scenario moest door de elf deelnemende korpsen worden bestreden en werd hierbij beoordeeld door een jury en waarnemers. De brandweer van Wommels behaalde de eerste prijs gevolgd door Heerenveen en Veendam. Deze drie gaan door naar de gewestelijke wedstrijden op 2 juni in Bellingwede.

Scenario:
De brandweer kreeg een brandmelding van de alarmcentrale op de Weibuorren 1a in Ureterp. Een automobilist die stond te tanken bij het tankstation, dat voor het pand ligt, zag rook vanaf het dak komen en waarschuwde de brandweer. De melder gaf verder door dat hij muziek horde en dat er mensen binnen een feest hadden. Hij zag ook dat er disco-rook werd gebruikt maar hij vertrouwde het zaakje niet helemaal en belde daarom de alarmcentrale.

Bij aankomst van de brandweer is er een gesprek met de melder. Aangezien de melder uit Baarle-Nassau komt, had hij geen kennis van het pand en weet weinig te vertellen. De brandweer moet een verkenning uitvoeren en ziet dat er rook uit het dak komt. Ook zien zij dat het gaat om een motorclubhuis waarin meerdere motormuizen luidruchtig feest aan het vieren zijn.

De feestende motormuizen willen niets van de brandweer weten en geven aan dat er geen brand is. Zij gaan dan ook niet naar buiten voordat de politie gewaarschuwd wordt. Na twee minuten komt er nog een zestal motormuizen aangereden. Zij doen ook een poging om het clubhuis binnen te treden. Dit lukt bij enkele korpsen.

Eenmaal binnen wordt in het voormalige magazijn een vuurhaard ontdekt nabij een kleine hennepplantage. Dicht daarbij treffen zij ook een bewusteloze motormuis aan met brandwonden aan de benen. Deze persoon had een poging gedaan de brand te blussen maar was hier niet in geslaagd. Bij de vuurhaard was verder duidelijk zichtbaar dat er een doorslag naar de zolder was. Via het inmiddels bij bewust geworden slachtoffer, kreeg de brandweer te horen dat er nog iets op de zolder is. Ook bleek er een kleine doorslag naar een voormalig olieopslagruimte. Boven bij de trap was de doorslag duidelijk zichtbaar.

Bij de verdere verkenning van het pand worden nog twee motormuizen aangetroffen die in bed hun roes aan het uitslapen waren. Als ook deze twee slachtoffers zijn aan de ambulancedienst overgedragen. Op dit moment was de missie volbracht en kon de brandweer afblussen en inpakken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vier lintjes uitgereikt in de gemeente Dantumadiel

Vier lintjes uitgereikt in de gemeente Dantumadiel

regionaal nieuws

Het regende lintjes in Achtkarspelen

Het regende lintjes in Achtkarspelen

regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel


regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.9%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!