Account
Logo
Zoeken
5.4 °C

Gemalen in Friesland gaan weer aan

ma 13 februari 2012, 9.59 uur

BURGUM - De vorst is voorbij. Dat betekent dat de Friese gemalen stapsgewijs weer zullen opgestart worden. Smeltend ijs en het ontdooien van de grond zorgen voor oplopende waterstanden in de polders. Daarom zet Wetterskip Fryslan vanaf maandag de gemalen aan. Hiermee is de werking van het 'Draaiboek IJs' van het waterschap opgeheven. Met een eventuele terugkeer van de vorst is zo lang mogelijk rekening gehouden. Bij een overtuigende dooi is een hervatting van bemaling zonder twijfel noodzakelijk.

De weersverwachting voor de komende week toont een stabiele periode met overdag en 's nachts temperaturen boven het vriespunt. Hierdoor ontdooit de bodem en komt het grondwater in de polders weer in beweging. Bovendien wordt er neerslag verwacht. Daarom zet Wetterskip Fryslân de gemalen aan om de reguliere waterstanden weer in te stellen. Het waterschap heeft de waterstand op de Friese boezem voor de vorstperiode maximaal onder streefpeil gebracht. Vanwege het mooie winterweer, met matige tot strenge vorst in de afgelopen twee weken, is de boezemwaterstand amper gestegen. Daardoor is er nu voldoende capaciteit om het water uit de polders op te vangen.

Om te kunnen malen, moeten de gemalen ijsvrij zijn. De afgelopen dagen heeft het waterschap hiervoor voorbereidingen getroffen. Veel gemalen die zijn vastgevroren worden vanaf maandag ijsvrij gemaakt. Gestart wordt in die gebieden waar het water het meest is gestegen. Aansluitend zal vanaf dinsdag ook voorzichtig worden begonnen met het afstromen van de Friese boezem. Hiervoor worden de sluizen in Harlingen en Dokkumer Nieuwe Zijlen open gezet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381