8.9 °C

Verrassende winnaar Dantumadeelcup

za 31 december 2011, 17.15 uur

DAMWALD - Zeker acht honderd toeschouwers kwamen af op het zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Boppeslach. Voor de nieuwbakken organisatie van dit toernooi was dit zeker een geweldige opsteker. En veel toeschouwers vroegen zich af of VIOD voor de derde maal op rij de beker zou winnen. Bij toernooiwinst voor VIOD zou de Cup in Driesum mogen blijven. De linkerhelft van de sporthal was gevuld met luidruchtige supporters van VIOD.

Toernooi begint met VIOD – Veenwouden
Het lot had beslist, dat het toernooi begon met de wedstrijd VIOD – Veenwouden. VIOD won gemakkelijk met 2-0 en had de eerste stap gezet voor een halve finale plaats. Be Quick Dokkum wist ook de eerste wedstrijd te winnen. VCR uit Rinsumageest wist verrassend te winnen van de Walden. En Broekster Boys won met 2-0 van Zwaagwesteinde Zo. Uiteindelijk werden VIOD en Broekster Boys de poulewinnaars met het maximale aantal punten. Rekenwerk was het voor de teams, die de tweede plaats in de poule opeisten. Veenwouden en Be Quick Dokkum veroverden beiden vier punten. Veenwouden had een doelsaldo van 3-3 en Be Quick had een negatief saldo van 1-2, zodat Veenwouden zich alsnog plaatste voor de halve finale. In poule B. moest ook rekenwerk verricht worden. VCR had na drie wedstrijden vier punten en een doelsaldo van 5-4. Zwaagwesteinde Zo. moest zijn laatste wedstrijd winnen met drie doelpunten verschil en dat gebeurde ( 5-2 ).

Het doelsaldo werd daardoor 7-6 en door het betere scoren werd Zwaagwesteinde Zo. ook kruisfinalist. Het snelste doelpunt na veertien seconden werd gescoord door Tjalling van der Meulen van Broekster Boys. Karim Oortgijsen van Broekster Boys was de minst gepasseerde keeper. En het duizendste doelpunt van het gehele toernooi over zestien toernooien werd gescoord door Pieter Ele Kuitert van Zwaagwesteinde Zo. De vijfde plaats was voor VCR, de zesde plaats voor Be Quick Dokkum en Zwaagwesteinde Za. veroverde de zevende plaats. De Walden moest genoegen nemen met een achtste en laatste plaats.

Spannende kruisfinales
Vooraf aan de kruisfinales was het de beurt aan de G-teams van Broekster Walden. De opkomst van alle G-team team spelers was indrukwekkend. De lichten gingen uit in de sporthal en de spotlights werden op alle spelers afzonderlijk gericht. Voor deze spelers een geweldige belevenis. Het publiek bleek enorme waardering op te brengen voor deze spelers.De eerste kruisfinale was een wedstrijd tussen VIOD uit Driesum en Wouterswoude en de mannen van de zondag amateurs van VV Zwaagwesteinde. VIOD kwam op voorsprong, maar de mannen uit Zwaagwesteinde kwamen langszij ( 1-1 ). Zelfs met een man meer situatie wist VIOD niet te scoren. De VIOD aanhang bleef er in geloven en vijf minuten voor het eindsignaal wist Jelmer Visser de 2-1 binnen te tikken. VIOD werd de eerste finalist.

De tweede kruisfinale van Broekster Boys tegen Veenwouden werd nog spannender. Broekster Boys nam na zeven minuten een 1-0 voorsprong door Tjalling van der Meulen. Broekster Boys wist de voorsprong niet uit te breiden en SC Veenwouden nam steeds meer het initiatief over. Drie minuten voor het eindsignaal kwam Veenwouden langszij via Wigle Westerlaan. Een minuut later scoorde Stefan Jan Sytsma de 2-1 voor de mannen uit Veenwouden. Tjalling van der Meulen scoorde in de laatste seconden de 2-2. Daarna volgden de shoot-outs. Leo Bosma en René Peterson scoorden uit hun shoot-out. Uiteindelijk moest om en om een shoot-out worden genomen en uiteindelijk won Veenwouden door een sterke shoot-out van Wigle Westerlaan. De finale zou dus gaan tussen VIOD en Veenwouden. Vooraf aan deze finale werd nog gestreden om de derde plaats. Broekster Boys won gemakkelijk van Zwaagwesteinde Zo. met maar liefst 6-1.

Verrassende finale tussen VIOD en SC Veenwouden
De opkomst in de donkere sporthal met de spotlights weer gericht op alle spelers afzonderlijk is zeker voor herhaling vatbaar. Maar uiteindelijk ging het de toeschouwers om de finale. Aan de linkerzijde van de sporthal was de VIOD aanhang gevestigd en aan de rechter zijde van de sporthal was de Veenwouden aanhang gevestigd. Daartussen de neutrale toeschouwers, maar ook voor hen was de finale het kijken zeker waard.

Na vijf minuten was de stand 3-0 voor Veenwouden. Twee doelpunten werden gescoord door Leo Bosma en één doelpunt door Anne Gjelt Visser. VIOD was volledig verrast. Toch kwam VIOD terug via een goal van Jelmer Visser. De VIOD aanhang kreeg weer moed. Maar in de laatste minuut van de eerste helft scoorde Anne Gjelt Visser de 4-1 voor SC Veenwouden. In de tweede helft scoorde VIOD nog de 4-2. Maar drie minuten voor het eindsignaal werd Renze Procee van SC Veenwouden gevloerd binnen de beruchte lijnen. Procee voltrok zelf het vonnis en zo werd de stand op 5-2 gebracht en was SC Veenwouden de toernooiwinnaar.

Vreugde was er bij de aanhang van Veenwouden en de VIOD aanhang was stil. Voor VIOD was het zuur, want het toernooi was begonnen met winst op SC Veenwouden. De mannen van SC Veenwouden mochten de beker meenemen naar Veenwouden. En kwam er een verrassende winnaar uit de bus. Voor initiatiefneemster Hannie Bosma uit Veenwouden was het een mooie avond. Haar SC Veenwouden won de SakeStore Dantumadeelcup.