Account
Logo
Zoeken
12.9 °C
Foto: Tino Broekstra

Mega kwekerij opgerold bij Hurdegaryp

do 29 december 2011, 14.35 uur

HURDEGARYP - Vlak voor het einde van het jaar heeft de politie donderdag een mega hennepkwekerij opgerold aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Het gaat volgens de politie om de grootste hennepkwekerij die dit jaar is opgerold met ruim 3000 plantjes. De plantage bevond zich in een voormalige keukenstudio nabij Quatrebras.

Het gaat volgens de politie om een industriële kwekerij waarbij plantjes werden gevonden die in verschillende stadia van groei waren. Daarnaast werden er tientallen kilo's gedroogde toppen aangetroffen. De kwekerij was verder dusdanig professioneel dat de plantjes computergestuurde wijze voorzien werden van de juiste hoeveelheid water. Volgens de politie is de kwekerij zo'n drie tot vier maanden in bedrijf geweest.

Gestolen vrachtauto in Burgum
De hennepkwekerij werd door de politie ontdekt naar aanleiding van een tip over een gestolen vrachtauto uit Noord-Holland. Deze werd door de politie gevonden op 'het kamp' in Burgum. In de vrachtwagen lagen twee mannen hun roes uit te slapen. De 19-jarige man uit Scharwoude en 25-jarige man uit Avenhorn zijn aangehouden. Uit de tip zou verder blijken dat de vrachtwagen zeecontainers met daarin mini-trekkers zou hebben vervoerd. De containers bleken echter leeg te zijn. Wel werd later op de dag één trekker teruggevonden bij een bedrijf aan de Beintemawei in Westergeest. Daarbij werd tevens een 56-jarige Dokkumer aangehouden in verband met de heling.

Vluchtende Groningers alsnog gepakt
Omdat een deel van de lading mogelijk bij de keukenstudio bij Quatrebras zou staan, ging de politie daar op onderzoek uit. Er werd daar niets gevonden maar de agenten roken wel een sterke hennepgeur. In de voormalige keukenzaak bleken tevens vijf Groningers aanwezig te zijn. Bij het zien van de politie sloegen drie personen op de vlucht. Deze konden op de Stateheide bij Noardburgum worden aangehouden. Ze hadden nog 'groene vingers' waaruit bleek dat ze met de hennepplantjes bezig waren geweest. De andere twee Groningers werden eveneens aangehouden. Het gaat om mannen van 22, 28, 28, 28 en 33 jaar.

Oud-eigenaar pand zit in cel
De vrachtwagen, de trekker en een personenauto, die in een loods achter de boerderij stond, zijn door de politie in beslag genomen. De aangetroffen gedroogde toppen hebben een geschatte waarde van ruim een half miljoen euro en de planten die nog niet geoogst waren ruim 100.000 euro. De verkoopwaarde van alle aangetroffen hennep zou rond de 600.000 euro liggen. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf constateerde dat de stroom voor de kwekerij illegaal werd afgetapt. De medewerkers van afvalverwerker Omrin zijn uren in de weer geweest om de industriële hennepkwekerij te ontmantelen.

Het pand is volgens de politie mogelijk verhuurd en dat wordt de komende dagen uitgezocht. In januari 2011 werd in het huis ook al een hennepkwekerij ontdekt. De eigenaar van toen zit volgens de politie momenteel in Engeland achter de tralies voor de handel in hasj. Sinds enkele maanden is de voormalige keukenzaak in handen van een projectontwikkelaar.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Gezellig Koningsmarkt in centrum van Burgum

Gezellig Koningsmarkt in centrum van Burgum

regionaal nieuws

Mooie oranje creaties bij optocht in Eanjum

Mooie oranje creaties bij optocht in Eanjum



regionaal nieuws

Aubade in Kollum

Aubade in Kollum

regionaal nieuws

Geslaagde 21e Kollumerkatloop

Geslaagde 21e Kollumerkatloop




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag