Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

Eis: weer 12 jaar cel zaak Sietske H.

do 17 november 2011, 15.38 uur

LEEUWARDEN - Het openbaar ministerie (OM) ziet geen enkele aanleiding om Sietske H. in hoger beroep een lagere straf op te leggen dan ze eerder van de rechtbank heeft gekregen. Begin mei werd de 27-jarige tandartsassistente uit Nij Beets door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 12 jaar cel, de maximale straf voor eenmaal kinderdoodslag en drie keer kindermoord. Het OM eiste donderdag bij het gerechtshof in Leeuwarden dezelfde straf, op dezelfde gronden.

Advocate Barbara Klunder bepleit een aanzienlijk lagere straf. Zij vindt dat Sietske vrijgesproken moet worden van het om het leven brengen van haar eerste twee baby's. Die werden in 2003 en 2005 geboren. Sietske zegt zelf dat ze zich van de eerste twee bevallingen niets meer kan herinneren. Ze zei dat ze de verklaringen die ze bij de politie heeft afgelegd over de eerste twee bevallingen, achteraf heeft 'ingevuld' met wat ze nog wist van de laatste twee geboortes, in januari 2007 en juni 2009.

Bij die laatste twee bevallingen was er sprake van doodslag, vindt Klunder. Sietske heeft volgens de advocate niets gepland. Ze raakte in paniek omdat ze niet wou dat haar familie zou ontdekken dat ze ongewenst zwanger was geraakt. Sietske wilde de perfecte dochter zijn. Het OM stelt daar tegenover dat Sietske over de eerste twee bevallingen gedetailleerde verklaringen heeft afgelegd.

Zo heeft ze vrij summier uit de doeken gedaan hoe ze de baby's vlak na de geboorte om het leven heeft gebracht. Een van de baby's had een t-shirt in de mond gepropt gekregen met de in deze zaak wel erg bizarre tekst 'Het is allemaal mijn schuld'. Daar moest verder niks achter gezocht worden, verzekerde Sietske.

Ze zei dat ze tijdens de politieverhoren dingen heeft verklaard die ze niet zeker wist. Ze hield in eerste instantie vol dat ze de kinderen ter adoptie had afgegeven. Toen ze de benodigde papieren niet tevoorschijn kon halen, zei ze dat ze de kinderen langs een illegale weg ter adoptie had afgestaan.

Sietske H. hield haar zwangerschappen voor iedereen verborgen en verstopte de lijkjes tussen 2003 en 2009 op zolder bij haar ouders thuis. De zaak kwam begin augustus 2010 aan het rollen toen haar werkgever argwaan kreeg en de politie waarschuwde. Op de zolder van de ouderlijke woning werden de vier dode baby's in koffers aangetroffen. Om de geur van de babylijkjes te verhullen had Sietske deodorant en luchtverfrisser gespoten. Sietske verwijt haar oude baas niets. Ze was eigenlijk wel blij en opgelucht dat het 'grote geheim' wat ze al jaren met zich meedroeg eindelijk bekend werd. Ze heeft niet mee willen werken aan psychologische onderzoeken omdat ze bang is dat ze tbs krijgt.

Op vermoedens dat ze in 2008 en 2010 ook zwanger zou zijn geweest, had Sietske tijdens de politieverhoren uiterst fel gereageerd. Verschillende mensen hadden gezegd dat ze 'het buikje' van Sietske weer hadden gezien. Op haar werk was het opgevallen dat ze geregeld wijde kleding droeg en 'als een oud vrouwtje' krom ging lopen.

Het hof doet op 1 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.9%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
19.4%
Geen mening  
26.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen


regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog


regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
51.8%
Nee  
25.9%
Weet niet  
22.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'