Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Reactie De Sionsberg over zwarte lijst

ma 24 oktober 2011, 20.55 uur

DOKKUM - De chirurgen en borstkankerzorg van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum zijn niet blij met onrust en twijfel die onlangs is ontstaan. De Sionsberg werd op de zwarte lijst gezet van zorgverzekeraar CZ. De afdeling wil graag de lezers van deze site duidelijkheid geven over de kwaliteit van de borstkankerzorg. Bij WâldNet horen we graag beide kanten van het verhaal en plaatsen daarom hieronder - bij hoge uitzondering - integraal de reactie van de chirurgen.


Met interesse lazen wij de reacties op het nieuws dat CZ De Sionsberg op de “zwarte lijst” voor borstkankerzorg heeft geplaatst. Wij willen iedereen die een reactie heeft geplaatst hiervoor hartelijk bedanken. De reacties geven goed weer hoe er in Dokkum en omgeving over ziekenhuis De Sionsberg wordt gedacht.

De meeste reacties zijn positief ten opzichte van de zorg die De Sionsberg biedt. De service en kwaliteit van onze zorg worden erg gewaardeerd. Toch zijn er ook reacties, waaruit blijkt dat er ongerustheid, twijfel en mogelijk zelfs onvrede is over hetgeen De Sionsberg haar patiënten te bieden heeft. Graag nemen wij deze onrust, twijfel en eventuele onvrede weg.

In verschillende reacties wordt een vergelijking gemaakt tussen de gezondheidszorg en het vliegverkeer: Niemand gaat toch in een vliegtuig zitten waarvan de piloot te weinig vlieguren heeft? Met deze vergelijking hebben de schrijvers een heel goed punt. Door de continue technische vernieuwingen en een scala aan kwaliteits- en veiligheidssystemen, is het vliegverkeer tegenwoordig veruit de veiligste manier van vervoer en kun je er altijd op vertrouwen dat je veilig op de juiste bestemming aankomt.

Tegenwoordig is het nagenoeg onmogelijk tijdens een vlucht een piloot te treffen met onvoldoende ervaring. Er is dan ook bijna geen passagier die, alvorens het vliegtuig in te stappen, controleert hoeveel vlieguren de piloot heeft. De meeste passagiers maakt het zelfs niet uit met welke vliegtuigmaatschappij en met welke piloot er gevlogen wordt. De laatste decennia is ook de gezondheidszorg verder gemoderniseerd en zijn veel van dit soort kwaliteits- en veiligheidssystemen ook in ziekenhuizen geïntroduceerd. Doel hiervan is de kwaliteit van patiëntenzorg nog verder te verbeteren en fouten te voorkomen.

De Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH), de beroepsvereniging voor chirurgen, heeft in Nederland hierin het voortouw genomen. Als eerste beroepsvereniging heeft de NVvH voor de behandeling van verschillende aandoeningen een lijst van voorwaarden en normen opgesteld, waaraan een ziekenhuis moet voldoen om in de toekomst die behandeling ook nog te kunnen aanbieden. Doel hiervan is voor iedereen duidelijk te maken waar de kwaliteit van een behandeling voldoende goed is.

Qua borstkankerzorg scoort Nederland binnen Europa zeer goed. Zorg kan echter altijd beter. Daarom heeft de NVvH ook voor de borstkankerzorg criteria opgesteld. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd en wordt inzichtelijk gemaakt waar goede zorg wordt geboden. Studies naar kwaliteit van borstkankerzorg hebben nooit laten zien dat er een relatie is tussen het aantal operaties per jaar en de kwaliteit. Een borstkankeroperatie is technisch dan ook niet heel ingewikkeld. Borstkankerzorg is echter meer dan alleen de operatie: het is teamwork, waarbij veel verschillende specialisten samenwerken. De NVvH heeft, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs hiervoor, toch een minimum aantal operaties van 50 per jaar opgenomen in het eisenpakket. Achterliggende reden hiervoor is dat dit aantal voldoende is om expertise en routine binnen het borstkankerteam te behouden.

De NVvH controleert streng op deze eisen en ook de Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) hanteert deze criteria bij de beoordeling van een ziekenhuis. Het borstkankerteam van De Sionsberg heeft al jaren aan deze criteria voldaan en ook dit jaar voldoet het ziekenhuis aan alle criteria. De resultaten op het gebied van overgebleven kankerweefsel na operatie en hoe vaak de kanker na behandeling weer terugkomt, zijn zelfs bovengemiddeld goed in vergelijking met andere ziekenhuizen in Nederland!

Naast kwaliteits- en veiligheidseisen stelt de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ook eisen aan de patiënttevredenheid. De Sionsberg, een ziekenhuis waar persoonlijke benadering hoog in het vaandel staat, scoort ook op dit punt goed. Als bewijs dat het ook aan de eisen van de BVN voldoet, heeft het ziekenhuis ook dit jaar, evenals vorig jaar, weer het roze lintje mogen ontvangen. 7 procent van de Nederlandse ziekenhuizen heeft dit lintje niet!

CZ heeft als eis dat er 70 operaties per jaar dienen te worden verricht. Vooral vanwege de geografische ligging van het ziekenhuis in een dunbevolkt gebied van Nederland, haalt De Sionsberg dit aantal niet. Volgens CZ zouden wij dan ook maar met deze behandeling moeten stoppen.

Hoe CZ aan dit aantal komt is onduidelijk en welk doel CZ heeft om af te wijken van het eisenpakket dat de ware deskundigen op dit gebied (NVvH, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de BVN) hanteren, is ook nooit door CZ uitgesproken. CZ stelt met deze criteria de kwaliteit van de patiëntenzorg in Nederland te willen verbeteren. Wij hopen duidelijk te maken dat het tegendeel waar is: Als de (bovengemiddeld goede) borstkankerzorg uit Dokkum verdwijnt, wordt de Nederlandse borstkankerzorg daar netto eerder slechter dan beter van.

Borstkanker is een ziekte die een nare vlucht met je neemt. Een vlucht met een abrupt, onverwacht begin en vaak een onduidelijk verloop. Een vlucht, die voor iedereen anders is. Juist op deze vlucht is het WEL belangrijk dat passagiers de piloot kennen en de piloot hen, zodat samen de hobbels tijdens de vlucht genomen kunnen worden en samen het doel, genezing van de kanker, kan worden bereikt. Wij garanderen patiënten dat zij vol vertrouwen met ons aan deze vlucht kunnen beginnen en dat wij er, dichtbij huis, voor hen zullen zijn, nu en in de toekomst.

Mocht er toch nog ongerustheid en twijfel blijven bestaan, dan nodigen wie een ieder graag uit om daar met ons over te komen praten. Juist deze persoonlijke benadering, in combinatie met onze hoge kwaliteit, maakt dat wij ons onderscheiden en dat wij als klein ziekenhuis groter zijn dan de rest.

Sharon Muller en Kirsten Blaauwendraat,
Namens de vakgroep chirurgen en het mammateam van De Sionsberg

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost