8.9 °C

SC Veenwouden verliest van Heer. Boys

zo 2 oktober 2011, 11.22 uur

HEERENVEEN - SC Veenwouden liep zaterdagmiddag zware averij op in Heerenveen bij Heerenveense Boys. Naast de grote nederlaag van 6-1 werd Jelke Jaap de Roos uit het veld gestuurd. Hij kreeg een rode kaart van scheidsrechter Smith uit Hoorn. Deze was met een aantal discutabele beslissingen van beslissende invloed op het wedstrijdverloop: -Al in de 9e minuut onthield hij Doede van der Veen van de openingstreffer voor SC Veenwouden, door geen voordeel te geven maar een vrije trap toe te kennen.

-In de 50e minuut kende hij een strafschop toe aan Heerenveense Boys en negeerde het vlagsignaal voor buitenspel van de grensrechter, dat vooraf ging aan de handsbalsituatie. Hij deed dit vanuit een positie in het veld die beduidend slechter was dan die van de grensrechter.

-In de 52e minuut stuurde hij Jelke Jaap de Roos met rood van het veld. Die overtreding was zeker geen rood waard, geel was hier de juiste kleur van de kaart geweest. De hele wedstrijd was van beide zijden sportief en deze rode kaart misstond daarin.

Een scheidsrechter maakt natuurlijk ook fouten, net als iedereen, maar de heer Smith wekte gistermiddag de indruk met een eigen wedstrijd bezig te zijn in plaats van de wedstrijd tussen Heerenveense Boys en SC Veenwouden. En dat is jammer want het duel was tot de 57e minuut boeiend en beide teams streden vol voor de overwinning. Dan terug naar de wedstrijd, SC Veenwouden begon goed aan de eerste helft en dat leverde behalve de al geschetste situatie rondom het geen voordeel geven aan Doede van der Veen, in de 12e minuut de 0-1 op. Het was Doede van der Veen die goed doorkopte naar Stefan Jan Sijtsma. Deze bleef kalm en scoorde beheerst de 0-1. In het laatse 20 minuten van de 1e helft had Heerenveense Boys het betere van het spel.

Het begon SC Veenwouden vast te zetten en in de 37e minuut was het Mark Homme van der Veen die van een verdedigingsfout van SC Veenwouden profiteerde. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Oane Hornstra die prima inkopte, 1-1. Dat was ook de ruststand.

Na de thee was het Heerenveense Boys dat in de 47e minuut de eerste kans kreeg om de leiding te nemen. Het was Gabe Teun Top die naast kopte op weer een prima voorzet van Mark Homme van der Veen. In de 50e minuut was het dus wel raak, via de al beschreven strafschop die werd benut door aanvoerder Nico de Jong.

Doordat SC Veenwouden met tien man verder moest ontstond er ruimte voor Heerenveense Boys en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De fraaie 3-1 van Mark Homme van der Veen brak het laatste verzet van SC Veenwouden. Heerenveense Boys kon nog uitlopen naar 6-1 via Gabe Teun Top die de 4-1 en de 6-1 voor zijn rekening nam. Nico de Jong benutte daar tussenin nog een terecht toegewezen strafschop.