Account
Logo
Zoeken
7.3 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Expositie over Profronde geopend

vr 29 juli 2011, 18.20 uur

SURHUISTERVEEN - Met een racefiets heeft scheidend voorzitter Joop Heida vrijdagmiddag een expositie geopend over 30 jaar Profronde in Surhuisterveen.

Even daarvoor was er een persconferentie, waarbij de renners van de Profronde bekend werden gemaakt. Cadel Evans uit Barwon Heads, Australië, winnaar van de Tour de France, is de grote publiekstrekker. Evans neemt zijn ploegmaat Michael Schär uit Guensee in Zwitseland mee.

Verdere bekende renners zijn Lieuwe Westra, Joost Posthuma, Pieter Weening, Bauke Mollema, Maarten Tjallingii, Rob Ruijg en Johnny Hoogerland. Overigens nemen een aantal renners hun broer als renner ook mee.

Voorzitter Rypke Copinga maakte namens de Vereniging SpaVo bekend, dat zij het evenement nog eens vijf jaar gaan sponseren met een bedrag van 25.000 euro. SpaVo is al sinds jaar en dag hoofdsponsor van het evenement.

Johnny Hoogerland veilt op dit moment zijn Bolletjesfiets op de site van Artsen Zonder Grenzen. De hoogste bieder mag de fiets in Surhuisterveen komen ophalen.

De roze wagen van het Wielercomité, naar een idee van Frank Wierstra uit Burgum, en roze gespoten door Autoschade Van Kammen uit Surhuisterveen, wordt dinsdag in het Amstel Paviljoen geveild. Veilingmeesters zijn Frits Wester en Reitse Spanninga. De opbrengst gaat naar een stichting van Leontien van Moorsel, die het weer zal wijden aan Pink Ribbon.

Het startschot zal worden gelost door Willeke Alberti. Overigens zal er nog iemand een tweede startpistool bedienen, maar Startpistoolcommissievoorzitter en Staatssecretaris Joop Atsma kon nog niet bekendmaken wie dat zal zijn.

Op de expositie in het Munt- en Penningkabinet aan de Jan Binnenslaan in Surhuisterveen zijn talloze dingen te zien die met de Profronde en de Tour de France te maken hebben. Onder andere is de fiets van Jan Raas, winnaar van de Profronde van 1984 te zien. Ook zijn shirt, die hij bij zijn omkleedadres van de familie Noord overhandigde aan hun jongste zoon Geert-Sjoerd, is er te zien.

Zaterdag wordt de Pieter Weening Classic verreden, grote afwezige is de naamgever, hij moet elders fietsen. Op dinsdag zullen er overigens ook nog skeeleraars aan de start verschijnen. Zij rijden tussen 16.00 uur en 17.30.

Bij de vrouwen wordt het een zeer internationale race. Er doen vrouwen mee uit Australië, Japan, Israël, Nieuw Zeeland, Engeland en Slovenië.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal