Account
Logo
Zoeken
5.6 °C

Drankrijder botste op paardentrailer

za 16 juli 2011, 9.20 uur

TJALLEBERD - Een 31-jarige inwoner van Langelille was in de vroege uren van zaterdag 21 augustus 2010 de veroorzaker van een bizar ongeval. Op de A7 bij Tjalleberd reed de man met zijn donkergrijze VW Touran met hoge snelheid achterop een trailer met vier paarden. De trailer hing achter de Suzuki Jeep van een echtpaar uit Rottevalle. De Suzuki belandde op de kant op de A7, de paardentrailer schoot de sloot in. Wonder boven wonder kwamen de paarden, twee merries en twee veulens, met de schrik vrij.

De inzittenden van de Suzuki, beide 62 jaar oud, waren op weg naar een paardenkeuring. Ze raakten allebei gewond. De vrouw had onder andere een arm uit de kom. Daar heeft ze wekenlang last van gehad, tot ze geopereerd moest worden. De bestuurder van de VW moest vrijdag terechtstaan. De officier van justitie eiste een werkstraf van 160 uur, 1 maand cel voorwaardelijk en een voorwaardelijke ontzegging van 15 maanden. 'Een hele milde eis', vond een van de rechters. De bestuurder van de Suzuki is nog altijd aan het revalideren. Hij had drie gebroken nekwervels en een gebroken jukbeen. De Langelilster maakte vrijdag geen al te beste beurt bij de rechtbank. Het blijkt dat hij de afgelopen jaren meermaals met justitie in aanraking is geweest voor overtredingen in het verkeer. Hij is meerdere malen veroordeeld voor dronken rijden. In 2004 kreeg hij een forse rijontzegging omdat hij met drank op achter het stuur had gezeten.

Hij was tegenover de politie behoorlijk openhartig geweest over zijn rijgedrag, maar die eerlijkheid pakte niet in zijn voordeel uit. Hij noemde zichzelf 'een stevige rijder', die op snelwegen meestal op de linkerbaan rijdt. Toen hij op de trailer botste, droeg hij geen autogordel. Hij zei dat hij sinds het ongeluk een stuk rustiger is gaan rijden. Dat werd weersproken door een fikse snelheidsovertreding op 8 november, drie maanden na de aanrijding. Hij moest een boete van 210 euro betalen.

De nacht voor het ongeval had de man twee uurtjes geslapen. Hij was bij een vriend geweest waar hij had gedronken. Hij zou eerst naar huis gaan, maar hij was doorgereden naar Groningen. Op de terugweg botste hij op de paardentrailer, volgens een getuige met een snelheid van 130, 140 kilometer per uur. Hij had een alcoholpromillage van 0,58, net boven de toegestane limiet van 0,5. Zelf vermoedde hij dat hij een black-out heeft gehad of dat hij even in slaap is gevallen.

De Langelilster is ZZP'er en zonder rijbewijs zit hij zonder werk. De officier van justitie toonde zich bereid daar rekening mee te houden, ook omdat de man 10 dagen na het ongeval zijn rijbewijs terug heeft gekregen. Dat schepte bepaalde verwachtingen, vond de officier. Zij eiste een werkstraf van 160 uur, een voorwaardelijke celstraf van een maand en een voorwaardelijke rijontzegging van 15 maanden. De rechtbank doet op 29 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum




kwijt / misdaad in je straat

Wie mist deze sleutel?

Wie mist deze sleutel?


regionaal nieuws

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten