Account
Logo
Zoeken
6 °C
Foto: Peter Das | Op de foto’s de medewerkers van de Vogelringgroep in actie

Ringsessie oeverzwaluwen bij Garyp

ma 27 juni 2011, 20.23 uur

GARYP - Bij de zandopslag van Oosterhof-Holman nabij de Panhuyspoel onder Garyp zit al jaren een kolonie Oeverzwaluwen. Een deel van de wanden werden in mei getroffen door een instorting waardoor tientallen nesten bloot kwamen te liggen als een gemakkelijke prooi voor de steenmarter en vos. Vele vogels raakten verder onder het zand bedolven en werden levend begraven.

Om de overgebleven nesten te beschermen plaatsten fjildman Oege Jacobie en shovelmachinist Ulbe Terpstra van Oosterman Holman schrikdraad rond de kolonie. Deze actie is een succes gebleken. Maandag was namelijk de Vogelringgroep Bergumermeer aanwezig om hun jaarlijkse ringsessie te houden. Gelukkig waren er nog voldoende vogels aanwezig.

De bedoeling van het ringwerk is om na te gaan of het steeds dezelfde vogels zijn die vanuit Afrika terugkeren naar deze kolonie en hoe vaak ze dat doen. Ook wil men graag weten hoeveel jongen ze jaarlijks voortbrengen. De ringgroep plaats een net voor de wand en de vogels vliegen er dan in. Ze blijven in een soort zak hangen. De mensen van de ringgroep weten precies hoe ze de vogels daarna uit het net moeten halen. Ze krijgen een klein ringetje van het Vogeltrekstation om hun pootje.

Ook meten ze de vleugels en kijken of het een mannetje of een vrouwtje is. De vrouwtjes hebben namelijk een broedvlek op de buik. Tenslotte worden de vogels gewogen. Vandaag ving de ringgroep in totaal 442 oeverzwaluwen. Daarvan hadden 57 al een ring. Een aantal van dezelfde plaats maar ook een aantal van collega ringers. Bijzondere vangsten waren 4 “buitenlanders”. Ze vingen namelijk 3 vogels met een Franse ring en ook nog één met een Italiaanse ring.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.6%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie