Account
Logo
Zoeken
11.1 °C

Watersportvoorzieningen op Lauwersmeer

ma 27 juni 2011, 19.16 uur

LAUWERSOOG - Met een feestelijke handeling hebben maandag de provincies Groningen en Fryslân, de gemeenten Kollumerland, Dongeradeel en De Marne en de organisaties De Marrekrite, Staatsbosbeheer en Watersportverbond de verbeterde watersportvoorzieningen in Lauwersmeer geopend. Door een bijzondere samenwerking tussen deze partijen is het watersportgebied flink aangepakt. De verbeteringen hebben ongeveer 580.000 euro gekost. De verschillende partijen hebben de kosten samen gedeeld.

Nationaal Park Lauwersmeer is een groot gebied dat uitgestrekt is over twee provincies en drie gemeenten. Daardoor was er onduidelijkheid over wie de eigenaar is en wie voor het beheer moet zorgen. Hierdoor waren onder andere de aanlegvoorzieningen verslechterd. Dat moest anders, vonden de betrokken overheden en organisaties. Daarom zijn de handen in een geslagen en is het gebied aangepakt.

In opdracht van de provincie Groningen en Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân is het rapport ‘Kwaliteitsimpuls voor de openbare watersportvoorzieningen Lauwersmeer’ opgesteld. Hierin is gekeken naar de staat van de voorzieningen en de wensen op dit vlak. Daarnaast is er een plan uitgewerkt voor het beheer en onderhoud van de voorzieningen.

Het rapport heeft geleid tot het verbeteren van de aanlegvoorzieningen bij Zoutkamperril, Kollumeroord, Zomerhuisgaat, Stropersgat Noord en Zuid en Senneroog. Daarnaast is de visplaats bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vernieuwd. De trailerhelling bij Zoutkamperril is verhard. De toegangsgeulen naar de aanlegvoorzieningen in het Lauwersmeer zijn verdiept zodat schepen met een diepgang van 1.50 meter er nu makkelijker hun weg kunnen vinden.

De haveningang van het eilandje Senneroog is verplaatst. De nieuwe ingang ligt dichter bij de hoofdvaargeul. Dat is goed nieuws voor de watersporters. Want hierdoor slibt de toegangsgeul minder snel dicht. Bovendien krijgt de natuur aan de andere kant van het eilandje nu alle rust en ruimte.

Het onderhoud van alle aanlegplekken wordt uitgevoerd door het Friese Recreatieschap De Marrekrite. Dit geldt ook voor de aanlegplekken op Gronings Grondgebied. Zo worden alle voorzieningen in het hele gebied goed onderhouden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt