Account
Logo
Zoeken
7.7 °C

10 jaar voor moord op Niels Kooistra

vr 27 mei 2011, 14.15 uur

LEEUWARDEN - De 21-jarige Leeuwarder die in de nacht van 1 op 2 augustus 2008 de uit Wouterswoude afkomstige Niels Kooistra met een priem in de hals stak, is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden wegens moord veroordeeld tot 10 jaar cel. Dat is twee jaar minder dan de straf van de rechtbank en de eis van de advocaat-generaal (AG -de officier van justitie in hoger beroep).

Het hof vonniste lager omdat er geen sprake is van een ruim van tevoren bedacht moordplan. Het hof vindt niet dat de Leeuwarder 'in koelen bloede' en 'uit wraakzucht' Niels Kooistra om het leven heeft gebracht, zoals de AG twee weken geleden opmerkte. Verder hield het hof rekening met de jeugdige leeftijd van de Leeuwarder en het feit dat hij tijdens de zitting oprecht spijt heeft betuigd.

Het hof houdt de Leeuwarder wel verantwoordelijk voor het overlijden van Kooistra. De twee hadden ruzie gekregen nadat het slachtoffer 'midje' had geroepen terwijl hij langsfietste met zijn vriendin. De Leeuwarder was op een feestje in de woning aan de Havingastate in Leeuwarden en stond op de oprit een sigaret te roken. Hij vatte de opmerking op als een belediging.

Na een eerste schermutseling gingen Kooistra en zijn vriendin naar huis, met het vest van de Leeuwarder. Toen ze terugkeerden om het vest terug te geven, ontstond er een tweede worsteling. Kooistra werd vier keer gestoken met de priem die de Leeuwarder uit de garage had gepakt, twee keer in de buik, een keer in de borst en eenmaal in de hals.

De steek in de hals had een hoge dwarslaesie tot gevolg, waardoor Kooistra niet meer zelfstandig kon ademen. De artsen waren het erover eens dat een behandeling zinloos zou zijn. Dertien dagen nadat Kooistra was neergestoken werd de beademing op zijn eigen verzoek beëindigd. Het hof ziet een direct verband tussen de steek in de hals en het overlijden van het slachtoffer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk